Kommunista diktátor relikviái kerülnek kalapács alá

Ulbricht
Walter Ulbricht beszédet tart, 1949-ben. Ebben az évben alakították meg a szovjet táborhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaságot, az NDK-t
Vágólapra másolva!
Árverést tartanak Walter Ulbricht volt keletnémet kommunista pártvezér, egykori államfő hagyatékából. Az egykori keletnémet pártfőtitkár és államfő nevéhez fűződik a berlini fal felépítése, valamint a szocialista táboron belüli első jelentősebb gazdasági reform bevezetése is.
Vágólapra másolva!

Tízezer euróról indul a licit

A sztálinista politikus és felesége, Lotte 10 igazolványát bocsátják áruba, köztük Ulbricht 2. számú kommunista párttagkönyvét, ttovábbá tagkönyvét a későbbi Német Szocialista Egységpártban (NSZEP), és személyi igazolványát az ujjlenyomatával és aláírásával.

Walter Ulbricht beszédet tart, 1949-ben. Ebben az évben alakították meg a szovjet táborhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaságot, az NDK-t Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Carsten Zeige árverésszervező 10 ezer eurós induló áron kínálja a történelmi dokumentumokat, de ennél sokkal magasabb eladási árral számol, mint közölte, máris sok írásos vételi ajánlatot kapott.

A huszas évek végén Hitlerrel együtt ült a Reichstagban

Walter Ulbricht Lipcsében született, 1893. június 30-án. 1917-ben belépett a Független Német Szociáldemokrata Pártba, majd 1918 őszén, a császári Németország összeomlása után visszatért Lipcsébe, ahol később részt vett Németország Kommunista Pártjának (NKP) megalapításában.

A weimari köztársaság idején, 1928-ban képviselőként bekerült a Reichstagba,

egyben az NKP központi bizottságába is beválasztották.

A lángoló Reichstag 1933. februárjában. A Reichstag felgyújtása teremtette meg az ürügyet Hitler számára a kommunista párt törvényen kívül helyezésére Forrás: Origo

Adolf Hitler 1933. január 30-i hatalomra kerülése, illetve az NKP betiltása után egy rövid ideig illegalitásból vezette a pártot, majd a nácik elől előbb Párizsba, onnan pedig Prágába emigrált. A cseh fővárosból még a második világháború kitörése előtt Moszkvába távozott,

ahol a moszkvai rádió német nyelvű adásának lett a munkatársa.

Sztálingrádnál fogsába esett német katonák. Walter Ulbricht a foglyok körében is agitált Forrás: Bundesarchiv

Ulbricht volt az, aki 1943 januárjában a sztálingrádi katlanba körülzárt 6. német hadsereg katonáit hangszórókon kapitulációra szólította fel. 1943-tól a kommunista hegemónia alatt álló Szabad Németország Nemzeti Bizottság tagjaként fejtett ki propagandát.

Walter Ulbricht nevéhez fűződik a berlini fal

Walter Ulbricht 1945 tavaszán a Harmadik Birodalom összeomlása után tért vissza Németországba, ahol azonnal hozzáfogott az NKP újraszervezéséhez.

Ulbriocht ( a kép jobb szélén) Sztálin és Mao Ce-tung kínai kommunista pártfőtitkár társaságában. Ulbricht vonalas sztálinista politikus volt Forrás: Pinterest

1946-ban, a szovjet megszállási zónában és Moszkva hathatós támogatásával kikényszerítette a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) valamint az NKP erőszakos fúzióját, ennek eredményeként jött létre a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP).

Ulbricht elérte a szociáldemokraták erőszakos beolvasztását a kommunista pártba Forrás: Pinterest

1949, a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) megalapítása után először a keletnémet minisztertanács elnökhelyettese, majd 1950-től a NSZEP Központi Bizottságának főtitkára lett. Walter Ulbricht 1960-tól egészen elmozdításáig, 1971-ig töltötte be az Államtanács elnöki posztját, azaz az NDK államfői méltóságát.

Walter Ulbricht államfőként kitüntetést ad át 1963-ban Forrás: Bundesarchiv

Ulbricht nevéhez fűződik a berlini fal 1961-ben történt felhúzása,

és az 1968-as Csehszlovákia elleni szovjet katonai intervenciót is lelkesen támogatta.

Brezsnyev támogatásával puccsolták meg a szovjethű politikust

Sztálin 1953. márciusi halála után átmenetileg meggyengült a pozíciója, ám a vonalas sztálinista politikust éppen az 1953-ban kitört berlini zavargások erősítették meg a posztjában. Annak ellenére, hogy konzervatív nézeteket képviselt, Ulbricht nevéhez fűződik az 1963-ban bevezetett Tervezés és Vezetés Új Gazdasági rendszere elnevezésű reformprogram.

Ulbricht nevéhez fűződik az 1963-as gazdasági reform bevezetése Forrás: Bundesarchiv

Walter Ulbricht felismerte, hogy a merev központi tervutasításos gazdaság szülte anomáliák csak a nagyobb vállalati önállósággal enyhíthetők.

Az volt a vesszőparipája, hogy a gazdaságot természettudományos és szociológiai ismeretekre alapozottan kell irányítani.

Az általa bevezetett gazdaságirányítási rendszer meg is hozta az eredményeit,sikerrel korrigálták a korábbi sztálinista tervgazdálkodás súlyos hibáit, és a reformok miatt a hatvanas évek közepére látványos növekedést ért el az NDK gazdasága.

Ulbricht legfőbb szövetségesét, Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet pártfőtitkárt 1965-ben párton belüli puccsal távolították el a hatalomból Forrás: Bundesarchiv

A Moszkvában bekövetkezett és Hruscsov elmozdításával járó konzervatív fordulat, Leonyid Iljics Brezsnyev hatalomra kerülése után azonban

Ulbricht párton belüli pozíciója fokozatosan megrendült,

végül 1971-ben a párton belüli ultrakonzervatívok, Erich Honecker vezetésével és Brezsnyev támogatásával lemondásra kényszerítették.

Erich Honecker ( a kép bal szélén) Brezsnyev támogatásával 1971-ben "megpuccsolta" Ulbrucht hatalmát Forrás: Bundesarchiv

Walter Ulbricht 1973. augusztus 1-én, nyolcvanéves korában hunyt el.