Akiknek huszonhat óra egy nap

alvás alvó álmod férfi horkol horkolás
Couple lying together in bed, woman restlessly awake looking away
Vágólapra másolva!
Az alvászavarok egy ritka formáját génmutáció okozza, amelynek következtében az érintettek belső órája lassabban jár a normálisnál. Nekik mindennap mintha rövidebb volna a kelleténél.
Vágólapra másolva!

Akad néhány ember, aki nem rossz szokásból fekszik minden éjjel későn, és nem lustaságból küzd a reggeli ébredéssel: nekik a CRY1 nevű gén mutációja miatt lassabban jár a biológiai órájuk – tudhatjuk meg a Cell magazin legfrissebb számából. A CRY1 gén egyike azoknak, amelyek az ún. cirkadián ritmust – a naponta ismétlődő élettani történéseket, egyebek között az alvás-ébrenléti ciklust – szabályozzák. A CRY1 mutáns változatát hordozók jellemzően 2-2,5 órával később fekszenek le, mint a népesség átlaga.

– magyarázza Alina Patke, a Rockefeller Egyetem (USA) genetikai laboratóriumának munkatársa és a cikk vezető szerzője.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az emberek 10 százalékát érinti az éjszakaibagoly-szindróma

Az éjszakaibagoly-szindróma, hivatalos nevén DSPD (delayed sleep phase disorder, késleltetett alvásfázis-zavar) a népesség nagyjából 10 százalékát érintő probléma, amelyet akkor diagnosztizálnak, ha az érintettek alvászavarokkal foglalkozó szakrendeléseken jelentkeznek. A Cellben megjelent tanulmány az első, amelynek sikerült a DSPD egyes eseteit konkrét génmutációval összefüggésbe hoznia.

A DSPD-ben szenvedők rendszerint hosszan küzdenek az elalvással, és gyakran annyira későn száll rájuk a megváltó álom, hogy az éjszaka hátralévő részét egyetlen hosszú, frissítő alvás helyett rövidebb bóbiskolások sorozatával töltik. A DSPD – a többi alvászavarhoz hasonlóan – fokozza a szorongás, a depresszió, a keringési betegségek és a diabétesz kockázatát. A felborult alvási ritmus természetesen megnehezíti a társadalmi szerepekben való helytállást is, különös tekintettel a reggeli munkakezdésre.

– érzékelteti az abszurd helyzetet Michael Young, a Rockefeller genetikai laboratóriumának vezetője. – És amikor beköszönt a reggel, ők még egyszerűen nem tartanak ott."

Patke amúgy maga is bagoly típus, aki rendszeresen dolgozik késő éjjelig, de ő történetesen nem hordozza a CRY1-mutációt. Bár nyilvánvalóan nem ez a mutáció felelős a DSPD valamennyi esetéért, gyakorisága az európai eredetű népességben számottevő: Young és Patke egy génadatbázis-lekérdezés során azt találta, hogy az általuk kutatott génvariáns – sajátos módon a finn felmenőkkel bírók kivételével – minden hetvenötödik európai származású emberben ott rejtőzik.

Forrás: PhotoAlto/Antoine Arraou

A ciklus működése

Young, aki eredetileg ecetmuslicákban kutatta a cirkadián órát szabályozó géneket, a Weill Cornell Medical College kutatóival vette fel a kapcsolatot, akik az emberi alvászavarok molekuláris hátterét próbálták megérteni. A CRY1 mutációját először DSPD-s páciensek bőrsejtmintáiból mutatták ki. A cirkadián óra alapvető valamennyi földi élőlény számára, és a napi ritmust szabályozó genetikai apparátus figyelemre méltó mértékben megőrződött az evolúció során. „Az óra a légytől az emberig lényegében ugyanaz" – erősíti meg Young.

Az óra minden ciklusa az ún. aktivátorfehérjék felhalmozásával veszi kezdetét.

Az aktivátorok aztán előidézik a saját gátlóik termelődését, egészen addig, amíg a gátlófehérjék egészen le nem állítják az aktivátorok működését. Ezen a ponton, amikor valamennyi aktivátor inaktív állapotba került, a gátlók se termelődnek tovább, a meglévők pedig lebomlanak – és ezzel a ciklus újraindulhat, újból megkezdődhet az aktivátorok felhalmozódása.

Forrás: Photononstop/Self Images

Egy csonka fehére sajátos működése

A CRY1 az óra gátlófehérjéinek egyike. A Young és Patke által azonosított mutáció egyetlen DNS-bázist érint a CRY1-et kódoló génben, és a változás eredményeképpen a fehérjének egy csonkolt változata termelődik.

Ez a csonka fehérje azonban sajátos módon hatásosabb az eredetinél,

így hosszabb ideig tartja elnyomva az aktivátorok működését, és ezzel a napi ciklus teljes hosszát legalább félórányival megnöveli.

Young és kollégái első elemzésüket egyetlen amerikai család több generációján végezték, majd – a törökországi Bilkenti Egyetemmel együttműködve – a vizsgálatot kiterjesztették hat török családra, amelyeknek tagjai közt 39:31 arányban képviseltetnek a CRY1 mutáns és eredeti változatát hordozók. A mutáns CRY1-et hordozó családtagok a nem hordozókhoz képest később térnek nyugovóra, és sokukra jellemző a szétaprózott, rendezetlen alvásmintázat. Az alvással töltött időszak közepe hajnali 4-re esik a nem hordozók esetében, míg reggeli 6-8 közé a hordozók esetében.

Forrás: Origo

Mivel a szóban forgó mutáció nem tönkreteszi, hanem éppenséggel aktiválja a CRY1-et, a hatása azokban is tapasztalható, akik csak egy, és nem két kópiában hordozzák a mutáns változatot (vagyis, a genetikát kedvelők számára: a tulajdonság domináns mendeli öröklésmenet szerint adódik át). A török vizsgálatban szereplő 39 hordozó közül 8 mindkét szülőjétől a mutáns változatot örökölte (tehát homozigóta a mutációra nézve), 31 pedig csak egyik szülőjétől kapta a mutáns allélt (tehát heterozigóta).

Lehet ellene küzdeni

A cirkadián óra külső tényezőkkel valamennyire befolyásolható, ezért a CRY1-mutáció által érintettek is tudják tompítani az örökletes hatást. A tanulmányban részt vevő hordozók egyike például arról számolt be, hogy magára kényszerített rendszeres alvási-ébrenléti rutin segítségével próbál úrrá lenni a helyzeten, és igyekszik napközben minél több időt a szabad ég alatt, napsütésben tölteni.

„A nappal-éjszaka külső váltakozása és a megfelelő alvási higiénia a lassan járó órát is bele tudja kényszeríteni a 24 órás keretbe.

– foglalta össze Patke.