Megtalálták az elalvást és az ébredést beindító mechanizmust

óraállítás óraátállítás nyári időszámítás
Vágólapra másolva!
Azt már régóta tudjuk, hogy a gerinces állatok biológiai óráját az agy egy parányi régiója vezérli. Az alvás-ébrenlét ciklus időzítéséért felelős mechanizmusra azonban csak most bukkantak rá a kutatók.
Vágólapra másolva!

A gerinces állatok bioritmusát vagy biológiai óráját az agy egy apró területe, az úgynevezett hipotalamusz szabályozza idegi és hormonális jelek segítségével. A cirkadián ritmus – azaz az élettani folyamatok nagyjából 24 órás ciklusának – genetikai alapjait alaposan tanulmányozták már egy sor fajon a baktériumoktól az emlősökig, de az alvás-ébrenlét ciklus időzítését meghatározó mechanizmus mindezidáig ismeretlen volt.

Azonos mechanizmus muslicában és egérben

Amerikai kutatók most az ecetmuslicákon tanulmányozták a gerincesek hipotalamuszának megfelelő agyterületet és felfedezték, hogy

a nátriumszint napközbeni emelkedése a cirkadián neuronokban a fokozott beáramlás miatt „bekapcsolja azokat” (azaz ébrenlétet vált ki). Ezzel szemben az éjjeli fokozott káliumkiáramlás kikapcsolja őket (vagyis lehetővé teszi az alvást).

Forrás: Thinkstock

A legnagyobb meglepetés azonban az volt számukra, hogy az egérben is megtalálták ugyanezt az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó mechanizmust.

Nagyon ősi rendszer

„Az eredmény arra utal, hogy az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozó mechanizmus nagyon ősi” – magyarázta Ravi Allada, a Northwstern University neurobiológus professzora, a Cell folyóiratban megjelent cikk rangidős szerzője.

Biciklihasonlat

A kutatók eredetileg azt akarták megtudni, vajon a cirkadián neuronok változtatják-e az aktivitásukat egy 24 órás periódus folyamán. Meg is figyelték, hogy e sejtek napközben aktívabbak, mint éjszaka.

Következő lépésben azt vizsgálták, mi okozza az aktivitáseltérést. Ez a munka vezetett a nátrium- és a káliumszint ingadozásának felfedezéséhez.

Forrás: pixabay.com

A kutatók a rendszert egy olyan biciklihez hasonlítják, ahol

a két pedál 24 órás ciklusban megy fel és le.

Amikor a nátriumszint van fent, a cirkadián neuronok többet tüzelnek, így felébresztik az állatot.

Amikor azután a káliumkiáramlás kezd fokozódni, a neuronok elcsendesednek, ami lehetővé teszi, hogy éjjel aludjon az állat.

Cél a cirkadián óra befolyásolása

„Az igazán bámulatos az, hogy ugyanaz a mechanizmus szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust egy rovarban és egy emlősben” – mondta Matthieu Flourakis, a tanulmány vezetője.

Következő lépésben a kutatók igyekeznek még jobban megérteni az alvás-ébrenlét szabályozásának hátterében álló folyamatokat. Ez segíthet új gyógyszercélpontok kifejlesztésében a cirkadián óra kiegyensúlyozásához,

sőt akár újraindításához olyan embereknél, akik például az utazás miatti időeltolódástól vagy a váltott műszak miatti alvászavaroktól szenvednek.