Elvadult nyulak szállták meg Las Vegast

elvadult házi nyúl
Elvadult házi nyulak Dave Schweiger háza körül
Vágólapra másolva!
Egy Las Vegas-i lakos 2015-ben arra érkezett haza, hogy a tinédzser lánya a füvön ül, és hat nyúl veszi körül. Ezek nem a nevadai sivatagban honos, drapp színű szamárnyulak voltak, hanem tarkabarka, elvadult házi nyulak. Balszerencséjére befogadta őket, és a nyulak ezt szaporaságukkal „hálálták meg”. 
Vágólapra másolva!

Két hónap múlva már 24 nyúl élt Dave Schweiger otthonában. Dave megfogta őket, és elvitte az állatorvoshoz, hogy ivartalaníttassa az állatokat. Ott derült ki, hogy új védencei közül több megint vemhes. Egy hónap múlva már több mint 50 nyúl lepte volna el az udvart.

Több ezer nyúl

A vegasi kertek, parkok és más helyek több ezer elvadult nyúlnak adnak otthont. A nemtörődöm és lelketlen állattulajdonosok által

a „nyúllerakó helyeken" kidobott nyulak akadálytalanul szaporodnak,

és egyelőre sikerrel verik vissza a megfékezésükre irányuló kormányzati próbálkozásokat.

Elvadult házi nyulak Dave Schweiger háza körül Forrás: Dave Schweiger

Feltúrják a köztulajdonban álló részeket, megrágják a csöveket, és végül a csatornában végzik az elhullott állatok. Ráadásul éheznének, ha egyes nyúlbarátok nem etetnék őket. De nyilván nem ez a megoldás.

Megoldást kell találni

Egyrészt hatékony felvilágosító munkával kellene felhívni a vásárlók figyelmét, hogy csak akkor vegyenek nyulat, ha tényleg hajlandók gondoskodni is róluk. A már kidobott állatokat pedig be kellene fogni, új otthont kellene találni nekik, de legalábbis kémiai úton meg kellene akadályozni a további szaporodásukat.