Közeleg az évszázad leglátványosabb szuperholdja

szuperhold
Vágólapra másolva!
Az év leglátványosabbnak ígérkező csillagászati eseménye következik be november 14-én. 1948 januárja óta nem volt ilyen közel a Hold a Földhöz.
Vágólapra másolva!

A november 14-i éjszakán a Hold akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd, mint az átlagos telihold. Ennyire közel csak 2034. november 25-én lesz majd újra, így mindenképp érdemes megnézni a jelenséget.

Mi a szuperhold?

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 48 280 kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).

Ez a távolságkülönbség a Hold látszó átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban nagyobbnak és fényesebbnek látszik:

Ha a földközelpont egybeesik a teliholdfázissal, akkor beszélünk földközeli teliholdról, vagy a köznyelvben elterjedt, nem hivatalos elnevezéssel szuperholdról.

A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik. A mostani azonban várhatóan különleges lesz.

Holdfelkelte a salgói vár mögött Somoskőújfalu közeléből fotózva 2014. július 12-én Forrás: MTI/Komka Péter

Sokáig nem lesz ilyen közel a Hold

„A november 14-i nemcsak 2016 legközelebbi teliholdja, hanem a 21. század eddigi legközelebbi teliholdja – írja a NASA a közleményében. –

Attól függően, honnan nézzük, a különbség a szuperhold és a megszokott telihold között nagyon erős, illetve egészen elenyésző is lehet. Ha a hold magasan a fejünk felett áll, és nincsenek a közelben épületek vagy tereptárgyak, amihez viszonyítani lehetne a méretét, akkor nem biztos, hogy meg lehet mondani, nagyobb-e, mint általában.

Forrás: AFP/ARIS MESSINIS

Holdillúzió

Ha azonban a nézőhelyünkről a Hold közel van a horizonthoz, akkor létrehozhatja a „holdillúziónak” nevezett jelenséget.

„Amikor a hold a horizont közelében van, akkor természetellenesen nagynak tűnhet, ha fák, épületek vagy más, előtérben lévő tárgyak is belelógnak a látómezőbe – írja a NASA. – A hatás optikai csalódás, de ez a tény nem von le semmit az élményből.”

Forrás: Pixabay

November 14-én Magyarországon a Hold 16 óra 34 perckor kel, így akkortájt érdemes majd szuperholdlesre és -fotózásra indulni.