Mégsem madár tojta le Munch híres Sikolyát

festmény, folt
A nevezetes folt közelről
Vágólapra másolva!
Edvard Munch „A sikoly" című festménye a világ legismertebb képei közé tartozik. A művész négy változatot készített, közülük leghíresebb az, amelyet a norvég Nemzeti Múzeumban őriznek. Ezen a képen látható egy rejtélyes folt, amelyről sokáig azt hitték, hogy madárürülék nyoma. A mostani vizsgálatok viszont egész mást mutattak ki.
Vágólapra másolva!

A hamburgi DESY intézet PETRA III berendezését felhasználva a kutatóknak sikerült fényt deríteni egy több évtizedes rejtélyre.

Se nem ürülék, se nem festék

A Geert Van der Snickt (Antwerpeni Egyetem) által vezetett kutatócsoport itt vizsgálta meg röntgensugárral a norvég festő, Edvard Munch híres „A sikoly" című képén látható rejtélyes foltot. A népszerű feltételezéssel ellentétben a foltot nem madárürülék és nem is egyszerű fehér festék hagyta.

A röntgensugaras elemzés azt mutatta, hogy a foltokat viasz alkotja, amely valószínűleg Munch műtermében cseppenhetett a képre egy gyertyából,

írja a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Edvard Munch: A sikoly (kinagyítva a rejtélyes folt) Forrás: Norwegian National Museum

Szabadban tartott képek

Ismert, hogy Munch több nagy vázlatát a szabadban festette meg, és szerette kitenni festményeit a természet erőinek. Előfordult, hogy a képeit egy egyszerű fabódéban tárolta egy ideig a legnagyobb hófúvásban.

A képnek ez a változata közvetlenül a festő műterméből került a norvég Nemzeti Múzeum gyűjteményébe, és akkor már rajta volt a nevezetes folt. Ez vezetett ahhoz az elképzeléshez, hogy Munch valószínűleg kint hagyta művét, és egy arra repülő madár is kivette a részét az alkotásból.

A leghíresebb változat

A sikoly az európai művészeti kánon része lett.

„A tizenkilencedik század utolsó éveiben Edvard Munch négy változatot készített a Sikolyból, amelyet ma az expresszionizmus későbbi kialakulásának szerves részeként tartanak nyilván" – magyarázta Nils Ohlsen, az oslói Nemzeti Múzeum régi mesterek és modern művészet részlegének igazgatója.

A nevezetes folt közelről Forrás: Norwegian National Museum

Noha az egyik változatot 2012-ben elképesztő összegért, 119 millió dollárért adták el, a legnagyobb becsben tartott verzió kétségtelenül a norvég Nemzeti Múzeumban őrzött változat. Ez a mű nemcsak abban különbözik a többitől, hogy ezt tekintik a legkorábbi változatnak, hanem a felületén lévő enigmatikus fehér fröccsenésekben is.