Rekordáron árverezték el a Sikoly egyik verzióját

Vágólapra másolva!
Csaknem 120 millió dolláros rekordáron kelt el Edvard Munch norvég festő Sikoly című alkotásának utolsó még magánkézben lévő verziója a Sotheby's szerdai New York-i aukcióján.
Vágólapra másolva!

Az aukciós ház legkevesebb 80 millió dollárra taksálta a páratlan mű értékét. Az 50 milliós kikiáltási árról 12 perc alatt 119 922 500 dollárra kapaszkodott fel az ár.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalának beszámolója szerint heten vettek részt az árverésen, de öten gyorsan kiestek a versenyből, és két telefonon licitáló ismeretlen közül az egyiknek ütötték le a festményt. Az eladó Petter Olsen norvég üzletember, akinek az apja Munch barátja volt. A bevétel a BBC szerint egy új norvégiai művészeti központ létrehozását szolgáló alapítványhoz folyik be.

A Sikoly négy verziójából utolsóként még magánkézben lévő (a másik hármat norvég múzeumok őrzik), 1895-ben festett alkotás ezzel világrekordot döntött a képárverések történetében. A korábbi csúcsot Pablo Picasso 1932-es alkotása tartotta: a Nu au plateau sculpteur - Akt, zöld levelek és szoborportré - című festmény 106,5 millió dollárért kelt el a Christie's aukciós ház árverésén New Yorkban, csaknem pontosan két évvel ezelőtt, 2010 május elején.