Csillagként fénylő műholdat bocsájtanának fel orosz csillagászok

Mayak
A műhold illusztrációja
Vágólapra másolva!
Egy orosz amatőrcsillagász csoport különleges műholdat szeretne felbocsájtani: a piramis alakú eszköz a nap fényét visszaverve az éjszakai égbolt egyik legfényesebb „csillagává” válna.
Vágólapra másolva!

A leendő szatellitet Mayak névre keresztelték, ami magyarul „jelzőfényt” jelent. Nem csinálna mást, csak fényesen ragyogna, akár a többi csillag, az orosz tervezők viszont szerkezetük fényerejével még a földről legfényesebbnek látszó Szíriuszt is szeretnék felülmúlni.

Az eszköz körülbelül 600 kilométerrel a földfelszín felett, úgynevezett napszinkron pályán fog keringeni, ami annyit jelent, hogy mindenütt nagyjából azonos helyi időkor halad el, és mindig érni fogja a napfény, írja az IFLScience tudományos portál weboldala.

Piramis alakú „jelzőfény”

Ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, a nyár folyamán egy kicsiny űreszközt küldenének az űrbe Szojuz-2-es hordozórakétával. A szerkezet 16 négyzetméter felületű, az emberi hajszálnál 20-szor vékonyabb, fényvisszaverő polimerből készült „vitorlákat” szállítana magával. Ezeket a világűrben kibontva egy különleges, piramis alakú műhold jönne létre, mely hónapokig vagy akár évekig a Föld körül keringene.

A tervezett műhold illusztrációja Forrás: Mayak Project

Egyelőre kérdés, hogyan fog működni

A projekt mögött a Moszkvai Állami Műszaki Egyetem (MAMI) hallgatói állnak és közösségi finanszírozás keretében már 1,7 millió orosz rubelnek (több mint 6 millió forintnak) megfelelő összeget sikerült összekalapozniuk. Elmondásuk szerint a „piramisműhold” semmilyen tudományos feladatot nem látna el, pusztán arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a világűr kutatása nem csak a nagy űrügynökségek kiváltsága. A projektet az Orosz Szövetségi Űrügynökség is támogatja.

Egyelőre persze kérdéses mennyire fog működni a gyakorlatban a hallgatók elképzelése, illetve milyen fényesen fog pontosan ragyogni a tervezett űreszköz. Egyes kutatók amiatt is aggódnak, hogy a műhold bizonyos csillagászati megfigyelések során esetleg bezavarhat.