Nem találja ki, mi hiányzik a legjobban az asztronautának az űrben

ISS
A Nemzetközi Űrállomás
Vágólapra másolva!
Egyéves űrben tartózkodás után a jövő hónapban tér vissza a Földre Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomás asztronautája. Ebből az alkalomból interjút készítettek vele, amelyben elárulta, mi hiányzik neki legjobban a földi életből.
Vágólapra másolva!

Jövő hónapban tér haza Scott Kelly, aki a leghosszabb időt tölti az űrben az amerikai asztronauták közül. Ebből az alkalomból a Huffington Post megkérdezte, mi hiányzik neki legjobban a Földről. Az űrhajós meglepő válasza az volt, hogy – természetesen a családját leszámítva – az időjárás jelenlétét hiányolja a legjobban.

Hiányzik a szellő

– mondta Kelly a videóinterjúban (sajnos a videót jogi okokból nem lehet megtekinteni magyar IP-címmel). „Ha kimegy az ember, nem süti az ember arcát a nap. … Sosem érzed a hűvös szellő kellemes simogatását. Mindig minden pontosan ugyanaz.”

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) Forrás: NASA

Kelly szavaival egyetért az űrállomás másik asztronautája, az orosz Mihail Kornyijenko is, aki együtt ment fel és jön vissza Kellyvel.

Nem árt, ha folyik a víz

– mondta Kornyijenko. „Hiányzik, hogy a víz folyjék a csapból, és ne körülötted lebegjen. Ezek a normális hétköznapi dolgok, amiket a Földön gyakran nem értékelünk, itt fent a legfontosabbakká válnak.”

Befejeződhet a genetikai kísérlet

Kelly visszatérése azért is lesz jelentős esemény, mert befejeződhet a több mint egy éve elkezdett genetikai kísérlet.

Scott és Mark Kelly az űrhajós ikerpár Forrás: NASA/Bill Ingalls

Ebben ugyanis a kutatók egyidejűleg gyűjtenek genomikai, molekuláris, élettani és egyéb adatokat az űrutazáson részt vevő Scott Kellytől, valamint a Földön maradó egypetéjű ikerpárjától, a nyugalmazott űrhajós Mark Kellytől. A kettejük közti különbségekből azt próbálják majd kiolvasni, miként birkózik meg a szervezet az extrém körülményekkel.