A hangok megváltoztatják a sör ízét

sörhab
Vágólapra másolva!
Belga kutatók első ízben mutatták ki, hogy az éppen hallgatott zene megváltoztatja azt, milyennek érezzük az ételek és az italok ízét.
Vágólapra másolva!

Túl keserű a sör vagy túl édes a bor? Lehet, hogy ennek oka az általunk hallgatott zenében keresendő, állítják belga kutatók.

Még a sört is máshogy ízleljük zenehallgatás közben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Nemcsak az ízt, az erősséget is befolyásolta

„A vizsgálatban részt vevők szignifikánsan édesebbnek értékelték a sört, amikor az édes hangfelvételt hallották, mint amikor a keserűt” – mondta Felipe Carvalho, a brüsszeli Vrije Universiteit kutatója a Daily Mailnek. „Ezen kívül

„Először sikerült kimutatnunk, hogy hanghatásokkal lehetséges módszeresen befolyásolni, hogy milyennek érezzük a sör ízét és erősségét” – tette hozzá Carvalho.

Éttermekben is felhasználható

A tanulmány azt is felveti, hogy az éttermek a háttérzene kiválasztásával befolyásolni tudják az étkezők ízérzékelését. A külső hang plusz értéket és élvezetet adhat az általános evési és ivási élménynek.

A kutatók a brüsszeli hangszermúzeum önkénteseit kérték meg, hogy sört kóstoljanak és értékeljék a tapasztaltakat. Minden alkalommal más hangokat játszottak le, de mindig ugyanazt a sört kóstoltatták velük. A résztvevők természetesen nem tudták, hogy ugyanazt a sört kóstolják.

A háttérzene új ízélményt adhat a söriváshoz Forrás: AFP/Patrick Seeger

A keserű és az édes íz érzékelésére hatottak a legjobban

Háromféle háttérzenét használtak: egy Disney-szerű számot az édesnek, egy magas hangokból álló, disszonáns egyveleget a savanyúnak és mély basszusú, mormogó hangot a keserűnek.

A kísérletet háromféle biosörrel folytatták le, amelyek világostól barnáig és erősségben 4,5%-tól 8%-ig változtak. Az egyes próbák folyamán egyféle sört és két hangfelvétel kombinációját használták.

A legkevesebb hatása a „savanyú” zenének volt.

„Összességében a lejátszott felvételek befolyásolták a résztvevőknek a sörök ízéről és erősségéről adott értékelését” – írják a kutatók a Food Quality and Preference folyóiratban.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a bizonyos ízek kiváltására kifejlesztett zenék eredményesen használhatók a résztvevők sörkóstolási élményének befolyásolására” – vonták le a következtetést a kutatók.