Unta a munkáját, úgyhogy megdöntötte a fizika egyik kőbe vésett törvényét

Stefan Hell interjú
Vágólapra másolva!
Stefan W. Hell 2014-ben kapott Nobel-díjat stimulált emissziódepléciós eljárásáért, amivel gyakorlatilag átírta a mikroszkopikus fizika egyik kőbe vésett törvényét, amit majdnem 150 évig megdönthetetlennek hittek. A román származású német fizikus hétfőn a Semmelweis Egyetemre érkezett, hogy átvegye az intézmény legmagasabb rangú tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot. Előadása előtt szakított pár percet arra, hogy az Origo kérdéseire válaszoljon.
Vágólapra másolva!

Ernst Abbe német fizikus 1873-ban alkotta meg a fénymikroszkóp felbontásának elméleti határát – és majdnem 150 évig úgy hittük, hogy ez egy olyan szabály, amit valóban kőbe véstek, nem lehet sem megcáfolni, sem kikerülni. Egészen addig, amíg Stefan W. Hell fizikus (aki ma a Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet nanobiofotonikai részlegének alapítója és igazgatója, a Heidelbergi Egyetem professzora) napi 8 órás munkáját unva újabb kihívások felé kacsingatott, és bebizonyította, hogy igenis lehet még fejleszteni a fénymikroszkópiát is.

Stefan W. Hell olyan teóriára cáfolt rá, ami 150 éve állta a helyét Fotó: Mudra László - Origo

Hell egyébként Aradon született, és csak 1978-ban vándorolt ki családjával a németországi Ludwigshafenbe. „Hogy miért ide? Anyám rettegett a szovjetektől, és úgy gondolta, hogy a Rajna túloldaláig már nem merészkednek utánunk” – mondta el a fizikus a Semmelweis Egyetemen tartott előadásán. Hell sejtette, hogy a szovjet uralom alatt álló Romániában kevesebb lehetősége lenne a tudományos munkára, mint Nyugat-Németországban, ezért ő is ösztönözte a szülőket, hogy költözzenek a német kisvárosba.

„Német ajkú család voltunk, így románul és németül is folyékonyan beszéltem. Nagyanyámék tudtak magyarul is, és

Érdekes emlékek fűznek ehhez a nyelvhez” – anekdotázott Hell.

Pénzt kellett keresnie, ezért feladta az elméleti fizikát

A Heidelbergi Egyetemen végzett fizikai tanulmányai után egy mikroszkópokkal foglalkozó cégnél helyezkedett el, de borzasztóan unta a munkáját. Azért választotta ezt, mert diáktársai azt tanácsolták neki, hogy a vadregényes elméleti fizika helyett inkább olyan területet válasszon, ami pénzt is hoz a konyhára – erre pedig szüksége is volt, hiszen szülei kezdtek elszegényedni, édesanyjánál pedig rákot diagnosztizáltak, így a gyógyszerekre is rengeteget kellett költenie.

„Gondolkozni kezdtem, hogy van-e olyan területe a fénymikroszkópiának, ami érdekes lehet. A szakdolgozatomat is ezzel kapcsolatban írtam (Hogyan használjuk a fénydetektort a számítógépes chipek érzékeléséhez?), de borzasztó unalmas téma volt, ódivatú, 19. századi fizikát kellett hozzá tanulnom. Ekkor találkoztam az Abbe-féle diffrakciós határral” – mondta el az Origónak a Nobel-díjas professzor.

Lactobacillusok fénymikroszkóp alatt – a bacilusokat még látjuk, de Hell és Nobel-díjas társai segítsége nélkül ennél nagyobb felbontást nem kaphattunk volna Forrás: Wikimedia Commons

A diffrakciós határ azt a 200 nanométeres határt jelenti, amelynél a hagyományos fénymikroszkópokkal kisebb távolságra eső tárgyakat nem lehet egymástól elkülöníteni. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 10 mikrométeres baktériumot vagy egy 1 mikrométeres mitokondriumot még láthatunk, ha a legprofibb fénymikroszkópba nézünk, de ezeknél jóval kisebb

vírusokat, fehérjéket vagy apró molekulákat már nem tudunk külön-külön érzékelni,

ha 200 nanométeres rádiuszon belül vannak.

Ez azért van így, mert a fény hullámként érkezik a vizsgálni kívánt területre, és a hullám tulajdonságai határozzák meg, hogy milyen lesz a területről alkotott kép. Bár a hullámhosszt lehet csökkenteni – ami a felbontás javulását eredményezi (mint például UV-vel vagy röntgennel) –, ez azonban már káros lehet az élő szövetre, vagy olyan eljárásokat igényelhet, amit egyáltalán nem is lehet élő anyagon elvégezni.

„Senki nem foglalkozott a diffrakciós határ megtörésével, mert Abbe annyira összetett és szépen kidolgozott elméletet adott hozzá, és ha egy teória ilyen, akkor a tudósok hajlamosak alapigazságnak gondolni” – magyarázta Hell.

Pedig hiába lehet sokkal pontosabb képet kapni elektronmikroszkópokkal, a tudományos kutatások nagy részét (Hell prezentációja szerint legalább 80 százalékát) fénymikroszkópokkal végzik, így egyáltalán nem indokolt, hogy ne legyenek kutatások a módszer tökéletesítése irányába.

Hell szerint a tudományos kutatások 80 százalékát még mindig fénymikroszkóppal végzik, mégis sokáig nem gondoltak a technológia javítására Fotó: Mudra László - Origo

„Először a 80-as évek végén, a mesterdiploma megszerzése közben jutott eszembe, hogy ezzel a diffrakciós határral foglalkozni kellene, de ekkor még nyolc órában más munkám volt, így gyakorlatilag hobbiként, esténként vagy a zuhany alatt tudtam rajta töprengeni” – mondta. A diploma után a korábban már említett cégnél helyezkedett el, de rettentően belefásult a munkába. „Vártam a péntek délutánt, és gyűlöltem a hétfőt. Unatkoztam. De pénzt kellett keresnem” – idézte fel az időszakot előadásában.

A világító molekulák hozták az áttörést

Végül úgy döntött, teljes idejét a téma kutatásának fogja szentelni. „Jó irányba indultam el. Rájöttem, hogy a határ átlépéséhez

Ezzel én foglalkoztam először, és az én esetemben a fluoreszcens molekulák jelentették a megoldást.”

A fluoreszcens molekulákat például a sejtfalhoz tapadó fehérjékhez lehet csatolni, amelyek így fényt bocsátanak ki magukból, és a fénymikroszkóp számára láthatóvá válnak. Csakhogy a hagyományos módszer segítségével nem lehet egy adott fehérjét vizsgálni, hiszen az sokkal kisebb, mint a 200 nanométeres rádiusz (nagyjából 10 nanométeres), így a fényt kibocsátó fehérjéket nem lehet külön-külön megfigyelni.

Hell erre a problémára dolgozott ki megoldást, ráadásul a világon elsőként. Rájött, hogy kihasználhatja azt a tényt, hogy a fluoreszcens molekulák két különböző állapotban lehetnek (ezek közül az egyik a gerjesztett, a másik az alapállapot), és az állapotok változtatásával kiküszöbölheti a 200 nanométeres határt. Kidolgozott egy módszert: fánk keresztmetszetű (azaz belül lyukas) lézerfénysugárral világítja meg a gerjesztett állapotú molekulákat. A „fánk” kitöltött része alatt elhelyezkedő molekulák így visszatérnek alapállapotukba, és sötétekké válnak. Ezzel szemben a „fánk” közepén található, néhány nanométernyi területen levő molekulák továbbra is fényt bocsátanak ki, és elkülöníthetők a környezettől.

Az Abbe-határ valahogy így néz ki Forrás: Svéd Királyi Tudományos Akadémia/Johan Jarnestad

Belefásulni a komfortzónába

Hell STED, azaz stimulált emissziókimerítés (stimulated emission depletion) névre keresztelte a módszert, és az elméletet már 1994-ben publikálta, nehogy a gyakorlati megvalósítás nehézségei közepette más is rájöjjön a módszerre, vagy valaki plagizálja a munkáját.

„Rengeteg különböző fázison mentem keresztül a kollégákkal, amíg kifejlesztettem a módszert” – mondta az Origónak a fizikus.

aztán amikor érvekkel tudtam alátámasztani az elképzeléseimet, azt mondták, érdekes, de biztos, hogy nem fog működni. Amikor bebizonyítottam, hogy adott esetekben igenis jól működik, az volt a kritika, hogy univerzálisan nem lesz alkalmazható. Amikor rájöttem, hogy univerzálisan is alkalmazható a koncepció, azzal érveltek, hogy nem lesz gyakorlati haszna. Amikor tudtam, hogy mi lesz a gyakorlati haszna, azzal jöttek, hogy az élő szervezetben nem lesz hatékony. Rengeteg kritika ért. De mindenkinek azt mondom, aki tanácsot kér tőlem: ha van egy jó ötleted, valósítsd meg magad, és ne várd, hogy a világ azonnal ünnepelje. A kutatók rendszerint negatívan állnak a változásokhoz, mert kiszakítják őket a komfortzónájukból. Ezt látom a saját munkámon is, de másokkal is ugyanez a helyzet.”

Nem volt az elit tudóstársadalom tagja

Szerencsére Hell nem hallgatott a kritikusokra, így ma már létezik az úgynevezett STED-mikroszkóp, aminek gyakorlati hasznát az orvostudomány is igazolhatja. Mivel élő sejteken is tud megfigyeléseket végezni, olyan nagy felbontású, pontos képeket kaphatunk róluk, amelyek nagyon sokat segíthetnek az Alzheimer-, a HIV, a Parkinson- vagy a Huntington-kór kutatásában is. A fizikusnak pedig a felfedezés a legrangosabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat is elhozta.

Hell szerint a tudósok rendszerint nem szeretik, ha kizökkentik őket a komfortzónájukból Fotó: Mudra László - Origo

„Amikor elkezdtem dolgozni a témán, eszembe sem jutott, hogy Nobelt érhet. Persze, tudtam, hogy ha sikerül megdönteni a diffrakciós határt, az hatalmas felfedezés lesz, de amikor nekikezdtem, nagyon szegény voltam, és nem éreztem magam a tudományos társadalom elit klubjának tagjai között. Nem a Harvardra, a Yale-re vagy a Berkeley-re jártam, nem mozogtam ilyen körökben. Azért csináltam, mert élveztem. Lenyűgözött, tudtam, hogy érdemes vele foglalkozni.

– mondta a kutató.

A Nobel-díj egyértelműen megváltoztatja egy kutató életét, de kérdésemre, hogy mihez kezd most, szerényen azt válaszolta: azt fogja folytatni, amit eddig csinált. „Még mindig a tudomány a főállásom, ugyanúgy ezzel foglalkozom. Bár most több időt kell a laboratóriumon kívül töltenem, nem utazgatok annyit, mint néhány kollégám, akik konferenciáról konferenciára járnak. A csapatommal tökéletesítjük a módszert, fejlesztjük a mikroszkópot, próbálgatjuk, hogy milyen gyakorlati haszna lehet még. Egy jó darabig ezen a projekten fogok még dolgozni” – mondta.

Így működik Hell módszere Forrás: Svéd Királyi Tudományos Akadémia/Johan Jarnestad

Nem csoda, hogy a 2014-es kémiai Nobel-díj díjazottjai közül Hell kapta meg a Semmelweis Budapest Awardot – bár két kollégája is hasonló területen ért el áttörést, ő volt az első, aki felállította a diffrakciós határ áttörésének elméletét. Egyébként a Semmelweis Egyetemen, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben is folyamatban van egy STED-mikroszkóp beszerzése, hogy a legmodernebb képalkotó módszerekkel tudjanak dolgozni – egy ilyen műszer ugyanis megkönnyítheti és új szintre emelheti az orvostudományi kutatásokat itthon is.