Valódi vámpírt kapott el a kígyó

kígyó, denevér
Vágólapra másolva!
Ismert, hogy a kígyók vadásznak denevérekre, ezeket az eseményeket azonban nagyon nehéz lencsevégre kapni, pláne akkor, ha az áldozat a nagyobb testmérettel rendelkező rőt vérszopó denevérek közül kerül ki. Ezúttal azonban egy különleges lakomát sikerült megörökíteniük a tudósoknak.
Vágólapra másolva!

A „falatozást” egy, az ecuadori Tena környékén fekvő, 450 méter hosszú barlangban vették fel a szakemberek – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

A filmfelvételen az látszik, hogy egy szivárványos boa (Epicrates cenchria) elkap egy rőt vérszopó denevért (Desmodus rotundus), majd megöli, végül egészben lenyeli.

Forrás: Sarah Martin-Solano

A vérszívó emlős közvetlenül a kígyó feje felett repült el, a hüllő viszont gyorsan reagált, és elkapta a pórul járt denevért, ami nem bírta sokáig a halálos szorítást. Amint a préda elpusztult, a csúszómászó nekilátott a „vacsora” elfogyasztásának. A kígyó több pozíciót is kipróbált, ám a denevér – nagy mérete, valamint merev végtagjai miatt – nehezen fért be a szájába. A vacsorával való viaskodás azonban végül meghozta gyümölcsét, és sikerült annyira „összegyömöszölni” a denevért, hogy a kígyó egészben le tudta nyelni. A prédát 4 perc 50 másodperc alatt fogyasztotta el a boa.

A szakértők a további vizsgálatok során azt szeretnék megtudni, hogy a kígyók milyen gyakran vadásznak denevérekre. Az eredmények a Subterranean Biology szaklapban jelentek meg.