New Yorkban landolt a napelemes gép

Solar Impulse 2
Vágólapra másolva!
Leszállt New Yorkban, egyesült államokbeli útja utolsó állomásán a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép. Ezután az Atlanti-óceán felett folytatja majd világkörüli útját.
Vágólapra másolva!

A kizárólag napenergiával működő gép a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indult el helyi idő szerint pénteken éjfél előtt, és ötórás éjszakai út után - elrepülve a kivilágított Szabadság-szobor felett - a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren landolt hajnali négy órakor.
Ez a Solar Impulse 2 világkörüli utazásának 14. állomása. A gép ezután átszeli az Atlanti-óceánt, hogy Európába vagy Afrikába érjen.

A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747. A nappal eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére felhívja a világ figyelmét. A gép 2015 márciusában szállt fel Abu Dzabiból, és oda is kellett volna megérkeznie még a nyár végén, azonban több körülmény is hátráltatta a projektet.