Tequilával legyőzhető a csontritkulás

koktél, koktélok, italok, tequila
Vágólapra másolva!
Mexikói kutatók felfedeztek egy olyan anyagot a tequila előállításához használt kék ágávéban, amely segíti a kalciumfelszívódást a szervezetben.
Vágólapra másolva!

Azonkívül, hogy a tradicionális mexikói ital alapanyaga, a kék agávé (Agave tequilana) tartalmaz egy olyan anyagot, amely elősegíti a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen két anyag, a kalcium és a magnézium felszívódását, állapították meg mexikói kutatók.

A kék agávé a tequila egyik alkotóeleme Forrás: AlphaGalileo

Újraképződik a csont

„Az agávéban található fruktánok, megfelelő bélflóra jelenlétében

– mondta Mercedes López, a program vezetője.

A kutatócsoport több állatkísérlet végrehajtása után jutott erre a következtetésre.

A nőstény egerek petefészkének eltávolításával csontritkulást váltottak ki az állatokban. Ez után agávéból származó fruktánokat adagoltak az egereknek. Nyolc héttel később mintát vettek a combcsontból, hogy lemérjék az ásványok felszívódását és az úgynevezett oszteokalcin (az új csont képződését jelző fehérje) mennyiségét.

A növény segít a csontok visszaképződésében Forrás: AlphaGalileo

„Azt tapasztaltuk, hogy a fruktánokat fogyasztó egerek majdnem 50 százalékkal több ilyen fehérjét szintetizáltak, ráadásul a csontjaik átmérője nagyobb volt, mint a fruktánokat nem kapó egereké” – mondta López.

Rengeteg embert érint

Az eredmények lehetőséget nyújtanak a csontritkulás alternatív kezelési lehetőségének kidolgozására.

A csontritkulás rengeteg embert érint Forrás: AlphaGalileo

Ez azért fontos, mert a csontritkulás (oszteoporózis) legalább 200 millió embert (főként nőket) érint a világon. Ez azt jelenti, hogy az 50 éven felüli népességben minden ötödik csonttörés ezzel a betegséggel kapcsolatos.