Veszélyes óriásgyíkokkal éltek együtt az első ausztrálok

komodói varánusz
Komodói varánusz (Varanus komodoensis)
Vágólapra másolva!
Egy ősi gyík bőre alól származó apró csont érdekes információt szolgáltat Ausztrália korai lakóinak életéről – az embereknek a barátságtalan éghajlat mellett ugyanis veszélyes óriásgyíkokkal is meg kellett küzdeniük, derült ki a Queenslandi Egyetem kutatóinak tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint az ősi bestia akár hat méteresre is megnőhetett, számolt be a felfedezésről a Discovery News. A kutatókat nyomra vezető lelet egyébként egy alig egy centiméteres, bőrbe ágyazódott csontos lemez – úgynevezett bőrcsont – volt, amelyre egy barlangban bukkantak. „A lelet az első bizonyítéka annak, hogy a gigászi csúcsragadozó és a kontinens első emberei kortársak lehettek” – írták a tanulmányban, amely a Quaternary Science Reviews című szaklapban látott napvilágot.

A komodói sárkány (Varanus komodoensis) bőrcsontja. A ma is élő hüllő jelenlegi elterjedési területe az Indonéz-szigetvilág Forrás: Photo of the Komodo dragon by Bryan Fry, inset by Gilbert Price

Hat méteres bestia az egyik „tulajdonosjelölt”

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a csontlelet 50 ezer éves, vagyis tulajdonosa akkor élt, amikor az ausztrál őslakosok megérkeztek a földrészre. Ausztrália egyébként nem csupán óriásgyíkoknak, hanem hatalmas, 8,2 méteres krokodiloknak is helyet biztosított. Utóbbiak, valamint a megafauna többi tagja eltűnésének okáról már régóta heves viták zajlottak – nem lehetett ugyanis eldönteni, hogy a klímaváltozás, vagy az emberi tevékenység tehető-e felelőssé.

– írták a kutatók a tanulmányban.

Kérdéses, hogy a talált csont pontosan milyen gyíkhoz köthető. Az egyik lehetőség, hogy az egykor Ausztráliában tébláboló komodói sárkányból származik, de a tudósok szerint az sem kizárható, hogy egy még nagyobb, de mára kihalt hüllőfajhoz, a megalániához (Megalania prisca) tartozott. E bestia körülbelül 500 kilogrammot nyomott és akár hat méteresre is megnőhetett.

Jelenleg az óriás varánusz (Varanus giganteus) a legnagyobb, ma is élő gyíkfaj a kontinensen, testhossza a két métert is elérheti.