Két Galileo navigációs műholdat helyeztek pályára

Galileo, műhold
Így fog kinézni a Galileo műholdrendszer, 2020-ig tervezik a befejezést
Vágólapra másolva!
Két műholddal bővült az európai Galileo műholdas navigációs rendszer, a Francia Guyana-i Kourou melletti Guyana Űrközpontból a hajnali órákban pályára állították a rendszer 9-es és 10-es tagját.
Vágólapra másolva!

"A műholdak az előírt pályára álltak" - közölte pénteken az ESA (European Space Agency) Európai Űrügynökség igazgatója Jan Wörner. A közép-európai idő szerint hajnali 4-kor fellőtt Szojuz hordozórakéta négy óra alatt juttatta el 1,4 tonnás rakományát, a navigációs rendszer 9-es és 10-es műholdját a földfelszíntől 23 522 kilométer távolságban kijelölt pályára.

A Galileo rendszer teljes üzemszerű működéséhez 30 műholdra lesz szükség, amelyeket 2020-ig terveznek pályára állítani.

A nehezén már túl vannak

"A munkának csak egy harmadán, de a legnehezebb harmadán vagyunk túl" - mondta az ESA programigazgatója Didier Faivre. A mostani két műholdat decemberben újabb két műhold fellövése követi, majd 2016-ban egy Ariane-5 rakétával további négy.

Így fog kinézni a Galileo műholdrendszer, 2020-ig tervezik a befejezést Forrás: ESA

Rendkívül pontos navigációs rendszer

A Galileo navigációs rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, a titkosított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest. Az Európai Bizottság Galileo programigazgatója, Paul Flament szerint

a rendszer 2016 elején kezdené meg a szolgáltatást,

ehhez azonban még az ESA jóváhagyására is szükség lesz. A szolgáltatást eredetileg 2008-ban kellett volna megkezdeni.

Függetlenítheti Európát az amerikai rendszertől

A Galileo műholdas navigációs rendszer függetlenítheti Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. A GPS-rendszer kiépítését 1978 februárjában kezdték meg, és jelenleg 31 darab 20 180 kilométer magasságban keringő műholdat használ.

Előkészítik a Szojuz rakétát, amely az űrbe juttatta a két Galileo műholdat Forrás: AFP/Jody Amiet

Az orosz navigációs rendszer is ilyen

Az amerikaihoz hasonlóan szintén teljesen kiépített és működő az orosz Glonass (Globalnaja navigacionnaja sputnyikovaja szisztyema) műholdas navigációs rendszer, amelynek műholdjai a Földtől 19 130 kilométer távolságban keringenek.

A rendszer kiépítését 1982-ben kezdték meg és 2014 novemberében fejezték be.

A GLONASS 29 műholdat használ.

Kína követi a példát

Az európai Galileo navigációs rendszerhez hasonlóan félkész állapotban van a kínai BeiDou, másik nevén Compass navigációs rendszer is. A rendszernek jelenleg 18 műholdja kering a Föld körül 21 150 kilométer távolságban és kísérleti jelleggel üzemel.