Hihetetlenül gyorsan halad a New Horizons

Plútó, New Horizons űrszonda, NASA
Így fest majd a New Horizons július 14-én a Plútó közelében
Vágólapra másolva!
Sokszor egyáltalán nem gondolunk bele, hogy milyen gyorsan haladnak a világűrben száguldó űrszondák – egy animáció most tökéletesen szemlélteti, mennyivel nagyobb sebességgel mozognak mint egy átlagos repülőgép.
Vágólapra másolva!

Kilenc és fél év alatt érte el a New Horizons űrszonda a Plútót – még belegondolni is nehéz, milyen hosszú utat tett meg a távoli törpebolygóig.

A Föld és a Plútó legkisebb távolsága 4,28 milliárd kilométer

(a legnagyobb 7,5 milliárd kilométer), az emberi agy ekkora távolságokat szinte képtelen feldolgozni.

Ezért is tökéletes szemléltető Clay Bavor, a Google termékfejlesztője által készített animáció: összehasonlítja, hogy mennyivel gyorsabban halad a szonda egy kereskedelmi repülőgéphez képest.

A New Horizons és a Plútó (illusztráció) Forrás: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Felderítő repülőgéphez is mérhetjük

Ha repülőn ülünk, átlagosan 885 kilométer per órás sebességgel haladunk. Az ablakon kinézve úgy tűnik, a felhők lassan vánszorognak mellettünk. Hogy még árnyaltabb képet kapjunk az elképesztő sebességről,

Bavor egy SR-71 Blackbird nagy hatótávolságú stratégiai felderítő repülőgépből való kilátását is megmutatja:

a Balckbird pályafutása során végig a világ leggyorsabb és legmagasabban repülő gépe maradt. A Lockheed csúcskonstrukciójának 3529 kilométer per óra volt a maximális sebessége– és már ez is elképesztően soknak tűnik.

Nehéz feldolgozni ekkora sebességet

Ehhez képest a New Horizons 58 000 kilométer per órás sebességgel halad – ezt a sebességtartományt már szinte lehetetlen lenne felfogni, ha nem látnánk az animáción a két másik gép mellett. A szondának még ezzel az elképesztő sebességgel is kilenc és fél évébe telt, hogy elérje a Plútót.

Ahhoz, hogy a szonda a Plútó pályájára álljon, az irányítóknak 90%-kal kellett volna csökkenteni a sebességét,

ez a manőver pedig ezerszer annyi üzemanyagot fogyasztott volna el, mint amennyit a szondába tölteni lehet.

Új célpontra koncentrál a szonda

A New Horizons a Plútó után új célpontra koncentrál: a 2014 MU69 üstökösre, amely nagyjából másfél milliárd kilométer távolságra van a Plútótól. Az átmérője csupán 45 kilométer, és a tudósok úgy gondolják, hogy azoknak az „építőköveknek” az egyike, amelyekből a Plútóhoz hasonló planéták összeálltak.