Azonos nemű párok is örökíthetik mindkét szülő tulajdonságait

homoszexuális férfiak
Vágólapra másolva!
Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy az azonos nemű pároknak is lehessen mesterséges megtermékenyítéssel olyan utódjuk, aki mindkét szülő genetikai anyagából örököl részeket.
Vágólapra másolva!

Egy új eljárás, az úgynevezett in vitro (szó szerint üvegben, azaz laboratóriumi körülmények közt) gametogenezis (IVG) segítségével a szülőkből származó őssejtek ivarsejtekké alakíthatók a szülők nemétől függetlenül. Ez egy nap lehetővé teszi az azonos nemű párok számára, hogy olyan gyerekük legyen, aki mindkét szülővel genetikai kapcsolatban áll, vélik a kutatók.

Kettőnél több vagy kevesebb szülő is lehet

Az őssejtek gamétává (ivarsejtekké) alakításával végzett új megtermékenyítési eljárás jelenleg még fejlesztés alatt áll. A technika – amelyet emberen eddig még nem próbáltak ki – potenciálisan megvalósíthatóvá teszi, hogy

férfi sejtekből petesejteket és női sejtekből hímivarsejteket hozzanak létre.

A George Washington Egyetem genetikusa, Sonia M. Suter által a Journal of Law and Biosciences ismertetett kutatás a „multiplex szülőségre” is kitér, ahol a gyereknek kettőnél több szülője, vagy éppen ellenkezőleg, csak egy biológiai szülője van.

Az új eljárás egy nap lehetővé teheti az azonos nemű párok számára, hogy olyan gyerekük legyen, aki mindkét szülővel genetikai kapcsolatban áll Forrás: Photononstop/Flavio Lo Scalzo

Keveset tudunk még a következményekről

Suter szerint az in vitro gametogenezis bizonyos körülmények között előnyösebb lehet más megtermékenyítési kezelésekkel szemben, viszont „lényegesen problémásabb”, ha egyszülős gyermekekről van szó.

– nyilatkozta Suter a Gay Star Newsnak. „Az egyetlen módja a technika hatékonyságának és biztonságosságának demonstrálására embereken, ha az in vitro ivarsejteket szabályozott körülmények között felhasználják életképes utód előállítására akkor és amennyiben úgy véljük, hogy kellőképpen biztonságos ezt megvalósítani.”

Bámulatos, de ijesztő is egyben

Dr. George Ndkwe a londoni Zita West termékenységi klinika orvosigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az eljárás „csodálatos tudomány”, de a jövőben kihívást jelenthet a szülőség egész fogalmával szemben.

– mondta Ndkwe a Huffington Postnak. „Ilyen például, amikor valakinek nem termelődik spermája vagy életképes petesejtje.

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Ha bármely sejtjét felhasználva hímivarsejtet vagy petét lehet létrehozni, akkor így segíthetünk rajta, tehát a módszer felhasználása kizárólag kezelés céljára előnyös lehet.”

„Az eljárás viszont teljesen új kontextusba helyezheti a szülőség fogalmát, nagy összetett jogi következményekkel együtt. Ebből a szempontból azonban nagyon ijesztővé válik a dolog” – tette hozzá dr. Ndkwe.