Nem fog földrengést okozni a karácsonyi aszteroida

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Szenteste egy hatalmas aszteroida közelíti meg a Föld-Hold rendszert, becsapódástól azonban nem kell tartani.
Vágólapra másolva!

A 2003 SD220 névre hallgató objektum december 24-én lesz „legközelebb” bolygónkhoz – körülbelül 11 millió kilométerre a Földtől, a becsapódás tehát elképzelhetetlen – írja az EarthSky csillagászattal foglalkozó weboldal.

Ennek ellenére a pánik már beindult, és többen – főleg konteós weboldalakon - az űrszikla hatására beinduló földrengéseket és vulkánkitöréseket vizionálnak.

Ezeknek a kijelentéseknek semmilyen tudományos alapja nincs;

még ha az aszteroida – amely valóban gigászi, nagyjából 2 kilométer hosszú – közvetlenül a Föld mellett haladna el, akkor sem valószínű, hogy bármilyen szeizmikus eseményt okozna bolygónkon.

2003 SD220 Forrás: NASA/NSF

Más lenne a helyzet, ha becsapódna, de ez biztosan nem fog bekövetkezni sem most, sem a későbbiekben, a pályája a NASA számára ugyanis jól ismert.

Nagyon távol lesz (illusztráció) Forrás: Manuel Cohen/Fizzfoto

A nagy távolság miatt a kisbolygó amatőr távcsövekkel nem lesz megfigyelhető, útját rádiótávcsövekkel követik nyomon a csillagászok. Aszteroidával való „igazán közeli” találkozás 2029. április 13-án várható: a 99942 Apophis kisbolygó nagyjából a Föld-Hold távolság tizedére (körülbelül 30 000 km-re) lesz tőlünk.