Földönkívüli lénynek tűnik a medúza

medúza
A fülesmedúza egyike a világtenger leggyakoribb medúzafajának
Vágólapra másolva!
Igazi könnyed, megnyugtató videó készült a medúzák világáról: a JellyFish Mania bemutatja, mennyire szépek is a tengerek ezen furcsa élőlényei.
Vágólapra másolva!

A medúzák a tengerek egyik legfurcsább élőlényei: több mint 97%-ban vizet tartalmaznak, az állatvilág egyik legegyszerűbb képviselői közé tartoznak. Szájnyílásukon belül található tapogatóikkal planktonokkal, esetekben kisebb rákokkal táplálkoznak, elkülönítünk ragadozó és planktonevő medúzákat.

A medúzák világa egyébként elképesztően izgalmas és furcsa: néhányuk nagyobbra nőhet, mint az ember, de akad akkora faj is, amelynek példányai gombostűfejnyi méreteket érnek csak el. A legtöbb faj alig egy évig él, a legkisebbek élettartama csupán egy-egy nap.

Az állatok nagy tömegekben elképesztő károkat okozhatnak például a víz közelében működő erőműveknél – a furcsa állatok sokaságát a víz magával viszi az erőmű szivattyúiba, több hetes leállásokat is okozva.

A folyamatosan szaporodó populáció a halászatot is károsítja

(az állatok „eltömítik” a halászhálókat), és a fürdőzőkre is veszélyt jelenthet, hiszen több medúzafajnak mérgező a csípése. Rengeteg kutató tartja megoldásnak azt, ha elkezdjük enni őket –Ázsiában több országban ínyencségnek számít a „medúzahús”, ami megoldhatja a túlszaporodást és akár az éhezést is.