Békés tengeri óriást filmeztek

holdhal
Vágólapra másolva!
Termetesre nőtt holdhalról tett közzé látványos videót a napokban egy fotós. A békésen úszkáló óriást egy búvárcsoport „rajongja körbe”.
Vágólapra másolva!

A felvétel a portugál Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria szigetének partjai közelében készült. A búvárok valósággal eltörpülnek a hatalmas állat mellett.

Ez nem meglepő, hiszen a holdhal (Mola mola) a világ legnehezebb csontos hala,

a legnagyobb példányok súlya az ezer kilogrammot is meghaladhatja.

Megjelenése meglehetősen bizarr: teste lapos, felépítését tekintve pedig úgy néz ki, mintha egy nagy fejhez egy farkat illesztettek volna. Szerencsére a marcona külső jámbor lelket takar, az emberre nem veszélyes, kizárólag a medúzákat pusztítja. Utóbbiak fő táplálékát jelentik. Az összes gerinces állat közül a holdhal nősténye rakja a legtöbb petét (halak esetében ikrát).

Az állat szerencsére egyelőre nem szerepel a kihalással fenyegetett fajokat összegyűjtő Vörös listán, ez azonban nem biztos, hogy mindig így lesz, a halfajra ugyanis egyre több veszély leselkedik: sokszor belegabalyodik a halászhajók hálóiba és a vízbe dobott hulladék is veszélyt jelent számára, mivel könnyen megehetik a medúzákra emlékeztető lebegő műanyag zacskókat.