Elárverezi Nobel-díját a fizikus

Leon Lederman
Vágólapra másolva!
Elárverezi 1988-ban kapott Nobel-díját Leon M. Lederman nyugdíjazott amerikai kísérleti részecskefizikus: az érme kikiáltási ára 325 ezer dollár (92 millió forint).
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt húsz évben ez a díj valahol egy polcon csücsült. Úgy döntöttem, hogy eladom, ami igen logikus dolognak tűnik" - mondta a 92 éves tudós egy telefonos interjúban, amelyet idahói otthonából adott.

Nem ez az első eset idén

A Nate D. Sanders Auctions által bonyolított internetes aukció csütörtök este zárul, amennyiben a végső ár kimondását követő félórában nem érkezik újabb ajánlat. Lederman két másik tudóssal megosztva kapta az 1988-as fizikai Nobel-díjat egy szubatomi részecske, a müon-neutrínó felfedezéséért. A kitüntetéssel járó pénzjutalomból nyaralót vásárolt Idaho keleti részében. A részecskefizikus az Illinois állambeli Bataviában működő Fermilabból ment nyugdíjba 2012 júniusában, azóta Idahóban tölti minden idejét.

Leon Lederman a polcon porosodás helyett inkább elárverezi Nobel-díját Forrás: Wikimedia Commons

Az aukciósház idén már két másik Nobel-díjat is elárverezett. Februárban több mint 390 ezer dollárért cserélt gazdát az 1985-ben elhunyt orosz származású amerikai közgazdász és Simon Kuznets 1971-es Nobel-díja. Heinrich Wieland 1927-es kémiai Nobel-díja 395 ezer dollárért kelt el áprilisban. Mindkét érmet a tudósok leszármazottai bocsátották árverésre. Laura Yntema, az aukciósház munkatársa szerint

a jelenlegi a második Nobel-érme, amelyet élő díjazott ajánlott fel árverésre

- mostanáig mindössze tíz Nobel-díj cserélt gazdát aukción.