Megdöntötték a legtöbb szerzős cikk rekordját

CERN
Az LHC-ben sok ezren dolgoznak
Vágólapra másolva!
A szakcikkek általában nem fukarkodnak a szerzők felsorolásával. Ötezer szerző említése azonban ott sem mindennapos esemény. Talán nem meglepő, hogy a cikk az isteni részecskéről, azaz a Higgs-bozonról szól.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg a nagy hadronütköztető (LHC) teljes detektorcsapatát, szám szerint 5154 embert felsoroltak abban a cikkben, amely a Higgs-bozon méretének még pontosabb meghatározásáról szól.

A Physical Review Letters május 14-i számában megjelent 33 oldalas cikkből csak az első kilenc szól magáról a kutatásról és a hivatkozásokról. A maradék 24 oldalon csak a szerzők nevét és munkahelyét sorolják.

Az LHC-ben sok ezren dolgoznak Forrás: Wikimedia Commons

A biológusok lemaradtak

A fizikai témájú cikkek eddig is híresek voltak hatalmas szerzőszámukról. Más szakterületről csupán egyetlen cikk tudta megközelíteni őket. A biológusoknál egy ecetmuslicák genomjáról szóló mű tartja a rekordot több mint 1000 (pontosan 1014) szerzővel.

Ez a hónap azonban különösen erősnek számít még a fizikusok között is. Május 15-én ugyanis a Nature-ben is megjelent egy – szintén részecskefizikával foglalkozó – cikk, amelynek mintegy 2700 szerzője volt.

A Nature szerkesztői azonban közölték, hogy a nyomtatott változatban nem szerepel majd az összes szerző (csak online hozzáférhető minden adat), a Physical Review Letters viszont büszkén felvállalta mind az 5154 szerző adatainak kinyomtatását is.