Húst metszett ki a kezéből a kínai orvos

Vágólapra másolva!
Egy több mint 700 évvel korábban praktizáló konfuciánus orvos sírját találták meg az északnyugat-kínai Senhszi tartományban. Az egykori egészségügyi iskola tekintélyes vezetőjének nyughelyén találtak egy 665 szóból álló feliratot is.
Vágólapra másolva!

A régészek egy Csoucsi nevű településen bontották meg a Jüan-dinasztia (1271-1368) korából származó sírhelyet, és az ott talált részletes leírásból fejtették meg, hogy egy Vu Csing nevű tudós orvost temettek el benne. Vu a Kínában neves Zsu Ji konfuciánus orvosdinasztia családjába született – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Tuan Ji, a tartományi régészeti intézet kutatója.

Magyarázatul hozzátette, hogy a konfuciánus orvosok megkülönböztetett tiszteletet élvező csoportot képeztek a korabeli társadalomban; egyszerre voltak alapos ismerői a konfuciánus filozófiának, és bizonyítottak jártasságot az orvostudományban. A sírfelirat szerint Vu posztja szerint felelős volt a helyi egészségügyi ellátásért és az oktatásért. Egy szintén kőbe vésett történet pedig arról számolt be, hogy egy alkalommal a saját karjából metszett ki egy darab húst, hogy beteg anyjának így fejezze ki gyermeki odaadását.

A szakértők szerint a felfedezés adalékot nyújt a kutatóknak ahhoz, hogy eddig ismeretlen megközelítésből tanulmányozzák a nagy múltú kínai orvoslás történelmét, illetve a Jüan-kori társadalmi viszonyokat. A sírhelyhez egy folyosó vezetett, amelyet egy ajtó választ el a sírkamrától. A régészek a kamrában vasszegeket, korhadt fatörmeléket és ismeretlen eredetű csontmaradványokat találtak. Hetvenhat darab úgynevezett temetési kellék is megmaradt az utókor számára, köztük kerámiaedények és jádetárgyak.