Korábban alkalmazkodtunk az esőerdőhöz, mint hittük

Ősember
Batalegala vidéke Srí Lankán. A térségből származnak az első esőerdő lakó emberekre utaló bizonyítékok
Vágólapra másolva!
A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az eddigi feltételezésktől eltérőn, sokkal korábban, mintegy 20000 évvel ezelőtt költözhettünk be az esőerdőkbe .Eddig úgy véltük hogy a Homo sapiens csak 8000 évvel ezelőtt merészkedett a sűrű fák közé.
Vágólapra másolva!

12000 éves tévedés

Korábban úgy hittük, hogy körülbelül a korai holocén időszakában, azaz 8000 évvel ezelőtt vándoroltunk be az addig félelmetesnek és ismeretlennek tűnő esőerdőbe – a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján azonban elmondhatjuk, hogy már sokkal előbb, 20 000 évvel ezelőtt is ott jártak őseink a fák között.

Ijesztő, zajos esőerdő

Sri Lanka-i, valamint az Oxfordi és a Bradfordi Egyetemről érkezett tudósok kutatták, mikor ismerkedhettünk meg először komolyabban az esőerdőkkel – 26 ősünk fogainak szén- és oxigénizotópjait vizsgálták meg, amelyek közül a „legöregebb” 20 000 éves volt.

A kutatók által megvizsgált legrégebbi, és az esőerdei létet bizonyító fogak 20 000 évesek Forrás: Science

Megállapították, hogy szinte mindegyik foga esőerdőből származó állatok és növények étrendjéről tanúskodik. Eddig úgy vélték az antropológusok, hogy őseink körülbelül 8000 évvel ezelőtt költöztek be először az esőerdőkbe.

Az emberősök nagyon sokáig kerülték a sűrű erdőségeket, és a síkvidékeket, sztyeppéket, szavannákat részesítették előnybe élőhelyként Forrás: Wikimedia Commons

Az addig élőhelyükhöz, a nagy, nyitott síkvidéki, sztyeppei vidékekhez képest ismeretlen és félelmetes lehett számukra a fák zajos, zárt világa, arról nem is beszélve, hogy itt nehezebben lehetett prédára vadászni.

Batalegala vidéke Srí Lankán. A térségből származnak az első esőerdő lakó emberekre utaló bizonyítékok Forrás: Wikimedia Commons

A Science tanulmánya rámutat, a korábbi hasonló kutatások eredményei még azt sem zárják ki, hogy akár már 45 000 évvel ezelőtt is jártunk az esőerdőben.

Srí Lanka térképe. A szigetországot a pleisztocén jégkorszak legvégén, amikor sokkal alacsonyabb volt a tengerszint a mainál, földhíd kötötte össze az indiai szubkontinenssel Forrás: Wikimedia Commons

Az még egyelőre nem világos, hogy őseink már ekkor életvitelszerűn ott éltek-e, vagy csak periodikusan látogatták a dzsungelt.

Vándorlás nélküli életmód

A vizsgált fogak gazdái mindannyian Srí Lanka területén éltek a 20 000- 3000 évvel ezelőtti időintervallumban.

A jégkorszak legvégére a Homo sapiens meghódította az erdőségeket is Forrás: science.edu

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy valószínűleg nem az esőerdő legmélyén, hanem annak külső, ritkásabb területein éltek – legalábbis innen szerezték táplálékukat. Csupán két egyednél találtak olyan izotópokat, amelyek a nyílt területek étrendjére utalnak – ők voltak azonban a legfiatalabbak, mindössze 3000 évesek.

Még nem tudjuk, hogy a Sri Lanka-i esőerdő mélyén életvitelszerűen,életek az első emberhordák, vagy csak alkalmi látogatók voltak Forrás: Wikimedia Commons

„Ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogyan alkalmazkodtak korai elődeink az esőerdőhöz” – nyilatkozta Patrick Roberts, az Oxfordi Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője. –„Az eredmények megmutatják, hogy a Sri Lanka-i emberek képesek voltak teljesen az esőerdőre hagyatkozni a táplálkozás során, és nem kellett vándorolniuk, hogy más élelemforrást keressenek.”