Nem a Pitbull csapódott be Nicaraguában

pitbull, aszteroida, 2014 rc, csillagászat
Vágólapra másolva!
A Pitbull névre keresztelt aszteroida az előrejelzéseknek megfelelően vasárnap elszáguldott Új-Zéland felett. Valószínűleg nem volt köze a nicaraguai meteoritbecsapódáshoz.
Vágólapra másolva!

A 2014 RC jelű kisbolygó magyar idő szerint vasárnap este fél 8-kor, másodpercenként 10 kilométert megtéve száguldott el bolygónk közelében, Új-Zéland felett, mintegy 40 000 kilométeres magasságban. Olasz csillagászok egy ausztráliai robotteleszkóppal felvételeket készítettek az égitestről.

A 2014 RC aszteroida földközelben. A felvétel egy percig tartó expozícióval készült, ezért a kisbolygó jócskán bemozdult – a képen látható csík a valóságban nagyjából 600 kilométer hosszú. Forrás: Ernesto Guido, Nick Howes, Martino Nicolini

A "Pitbull" néven is ismert aszteroida, mely a Mars pályáján túli kisbolygóövből látogatott el hozzánk, később is visszatér majd (lásd korábbi cikkünk animációját), azonban a NASA számításai szerint a továbbiakban sem jelent veszélyt.

Időközben egy másik, jóval kisebb égi jövevény is tiszteletét tette Nicaraguában, mintegy 12 méter átmérőjű krátert hagyva maga után a főváros közvetlen közelében. Az öt méter mély lyuk falában a szakértők olyan erősen átalakult kőzetdarabokat találtak, ami igencsak valószínűvé teszi, hogy tényleg meteoritról van szó – noha az ilyen becsapódásokkor szokásos fényjelenséget senki nem észlelte, és egyelőre az űrből érkezett test darabjait sem találják.

A nicaraguai kormányszóvivő egy bizottsági jelentésre hivatkozva felvetette, hogy egy, az előrejelzések szerint földközelben elhaladó aszteroida leszakadt darabjáról lehet szó, azonban ez semmiképpen sem lehetett a 2014 RC, hiszen az csak később ért bolygónk közelébe.

A meteoritkráter Nicaraguában, a fémkeresővel feltehetően vastartalmú kőzetdarabok vagy egy esetleges robbanószerkezet maradványai után kutatnak Forrás: AFP/German Miranda