Kimutatható a vérből, hogy öt éven belül meghalunk-e

Vágólapra másolva!
Finn kutatók szerint egy egyszerű vértesztből is látszódik, ha pár éven belül megbetegszünk.
Vágólapra másolva!

Finnországi tudósok szerint egy vérteszttel megjósolható, mennyi esélye van egy egészséges embernek arra, hogy meghaljon öt éven belül – írja a Telegraph. A tudósok azt mondták, megdöbbentek azon, hogy egy egyszerű vérvizsgálatból megállapítható, hogy valaki pár éven belül meghalhat, akkor is, ha még teljesen egészséges.

Arra jöttek rá, hogy ha négy, vérből kimutatható vegyület (albumin, citrát, alfa-1 savas glikoprotein, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) együttes koncentrációjából képzett mutatószám meghalad egy bizonyos értéket, akkor a páciens öt éven belül bekövetkező halálának valószínűsége ötszöröse annak, ami a mutatószám átlagos értéke mellett várható. „Ami különösen meglepő, hogy ezek a vegyületek egymástól teljesen különböző betegségekre is reflektálnak, mint például a rákra vagy a szívrohamra. Úgy tűnik, a vérben megjelennek a törékenység jelei” – mondta a finnországi Institue for Molecular Medicine (Molekuláris Farmakológiai Intézet) kutatója, Johannes Kettunen.

A kutatás során több mint 17 ezer egészséges embert monitoroztak, több mint öt éven keresztül. Ez idő alatt 684 ember halt meg. A kutatók arra jutottak, hogy mindannyiuknál hasonló volt az a mutatószám, amelyet a négy bizonyos vegyületből áll össze. Az eredményeket a PLoS Medicine folyóiratban publikálták.