Hullafarmokon képezik a jövő dr. Csontjait

hullafarm illusztráció
TO GO WITH AFP STORY Argentine anthropologist Patricia Bernardi puts together pieces of an unidentified skeleton at the Argentine Forensic Anthropology Team's office in Buenos Aires, 03 March, 2006. The Argentine Forensic Anthropologic research team was born in 1984 when medical and anthropology students, inspired by U.S. scientist Clyde Snow, decided to help in the investigation of crimes committed during the military dictatorship 1976-1983 that left thousands of opponents missing . AFP PHOTO Juan MABROMATA
Vágólapra másolva!
Bár a dramaturgia kedvéért felgyorsítják az eseményeket, a tévésorozatok rajongói többé-kevésbé hiteles képet kaphatnak a törvényszéki antropológusok, illetve patológusok munkájáról. E szakemberek fontos szerepet játszanak a holttestek azonosításában és a halál okának megállapításában. Munkájukhoz elengedhetetlen, hogy jól ismerjék a holttestek lebomlási folyamatait. Ennek elsajátításához az USA-ban úgynevezett hullafarmokat hoztak létre, ahol a hallgatók folyamatában tanulmányozhatják az emberi test lebomlásának fázisait különböző körülmények között.
Vágólapra másolva!

A törvényszéki antropológusok a rovaraktivitás alapján nagy biztonsággal meg tudják határozni egy bomló emberi test halálának időpontját. Sokkal nehezebb azonban a helyzet, ha a test már a csontvázig lebomlott. Ilyenkor jönnek jól a holttestfarmokon szerzett tapasztalatok. Az Egyesült Államokban három ilyen intézmény is működik.

Az első holttestfarm megalapítása

Az 1970-es években törvényszéki antropológusok jórészt a sertéstetemek bomlásával kapcsolatos kutatásokra támaszkodtak a bűnügyeknél, amikor kérdéses volt a halál beálltának időpontja. Senki sem figyelte meg az emberi test lebomlását ellenőrzött körülmények között.

Holttestek exhumálása Forrás: AFP/John Moore

Ez 1980-ban változott meg, amikor William Bass, a Tennesseei Egyetem antropológusa megalapította az első hullafarmot. Bassban akkor fogalmazódott meg a farm létrehozásának ötlete, amikor a rendőrség felkérte, segítsen egy helyi gyilkossági ügy megoldásában. A rendőrök egy feldúlt polgárháborús sírra bukkantak, és arra gyanakodtak, hogy a benne lévő holttest a közelmúltban került oda. Arra gondoltak, hogy a gyanúsított kicserélte az ott lévő maradványokkal, hogy összezavarja a nyomozást. Bass megvizsgálta a holttest ruházatát és más tényezőket. Végül arra az eredményre jutott, hogy a rendőrség téved, és a sírban valóban egy polgárháborús áldozat fekszik. A vizsgálat közben azonban rádöbbent, hogy viszonylag keveset tud az emberi test lebomlásáról.

Ezért elkezdte gyűjteni a holttesteket. Az elsőt – egy szívbetegségben elhunyt 73 éves ember maradványait – egy Knoxville közelében lévő elhagyott farmon (amelyet korábban az egyetemnek adományoztak) tette ki az enyészetnek. Végül Bass és tanítványai elkerítettek egy félhektáros területet a birtok erdős részén, és egyszerre több holttestet kezdtek tanulmányozni.

Az évek folyamán a kutatók több mint 650 holttestet dolgoztak fel a tennesseei hullafarmon. Így legitimizálták az emberi bomlás tanulmányozását, és számos új ismerettel gyarapították az ezzel kapcsolatos ismereteket. A holttestek olyan emberektől származnak, akik még életükben felajánlották testüket tudományos célokra. Havonta ötször-hatszor érkezik új holttest a telepre. Az intézmény honlapján folyamatosan toboroznak olyan embereket, akik felajánlanák testüket a kutatásokhoz.

Csontok összerakása egy laboratóriumban Forrás: AFP/Juan Mabromata

Így bomlik le a test

Az első fázis nem sokkal a halál után kezdődik. Miután a szív megállt, a vér összegyűlik a test alacsonyabban fekvő részein, létrehozva a hullafoltokat. A halál után három órával beáll a hullamerevség. Mintegy 12 órával a halál beállta után a test hidegnek tűnik, és 24 órán belül teljesen átveszi a környezet hőmérsékletét. A hullamerevség 36 óra múlva kezd oldódni, és 72 órával a halál után teljesen megszűnik.

Ahogy a sejtek elpusztulnak, a testben élő baktériumok kezdik lebontani őket. A bomló szövetek zöld színű folyadékot bocsátanak ki, és a bomlás közben gázok - köztük metán, szén-dioxid és kén-hidrogén - szabadulnak fel. Emiatt néhány napon belül bekövetkezik az oszlás második fázisa: a holttest felpuffad, és erős bűzt áraszt.

Az egyre erősebb szag odavonzza az állatokat. A legyek petéket raknak a rothadó testre, amelyből egy napon belül kikelnek a lárvák. A lárvák mintegy hét napon belül eltüntetik a holttest majdnem 60 százalékát. Ezután lelassul a folyamat, és a csontokon kívül elsősorban a pergamenszerűvé aszalódott, elszíneződött bőr marad meg a tetemeken.

Mit csinál a patológus?

November 5-e a patológia napja világszerte. Noha a patológusról sokan azt hiszik, hogy kizárólag a holttestek boncolásával és a halál okának megállapításával foglalkozik, a patológus szerepe egyre meghatározóbb a gyógyító terápia kiválasztásában is, főleg a daganatos megbetegedések esetén. A szövettani/citológiai diagnózis nemcsak alapvetően meghatározza a betegség gyógyításának mikéntjét, hanem a patológus a betegség kimenetelét is megbecsüli, ma már a terápiát tervező orvoscsoport meghatározó tagja.

Mit tanulhatnak a hullafarmon a szakemberek?

A holttest lebomlásának gyorsasága és milyensége nagyon sok tényezőtől függ, az időjárási viszonyoktól kezdve a dögevők gyakoriságáig. A hullafarmokon megtanulhatják a kutatók, hogyan vizsgálják a talajt az emberi maradványok körül bizonyítékokat keresve. A talaj savassága például jelzi, mióta bocsát ki folyadékokat a holttest a földbe. Ami még ennél is fontosabb, a szakemberek megtanulják, hogyan vegyék figyelembe az időjárásnak és a környezetnek a holttestre gyakorolt hatásait.

A kutatók megfigyelhetik a perzselő, sivatagi nap hatását a bomlási folyamatokra, illetve azt, miként hordják szét a dögevő állatok a holttestek részeit. Ha a nagyobb csontok szétszórtan hevernek, akkor biztosra vehető, hogy a holttest már elég régóta ott lehet, ugyanis az állatok először a kisebb csontokat hordják el.

Minél több holttest lebomlását látják a törvényszéki antropológusok, és minél változatosabb körülmények között, annál nagyobb biztonsággal tudják meghatározni éles helyzetben a halál beálltának időpontját, és annál többet tudnak segíteni a nyomozásban.