A világ leggyapjasabb birkája lehet Shaun

Vágólapra másolva!
A világ leggyapjasabb birkája lehet egy Ausztráliában talált elkóborolt példány, amelynek bundája nagyobb lehet még annál is, amekkora híres új-zélandi fajtársának, a 2011-ben elpusztult Shreknek volt.
Vágólapra másolva!

A Shaun névre keresztelt állatra vasárnap bukkantak az Ausztráliához tartozó sziget, Tasmania fővárosától, Hobarttól 80 kilométerre fekvő Oatlands közelében. „Nem látott valami jól, mert a szemébe lógott a szőre, így mögé tudtam kerülni, hogy megragadjam” – mondta újságíróknak Peter Hazell farmer. Kisebb csoda, hogy ekkora bundával életben maradt, nem kapott hőgutát, vagy nem pusztult el légynyüvesség miatt.

Több mint negyed mázsa gyapjú

A hat év körüli merinó juhot a helyi gazdák szerint valószínűleg még soha nem nyírták meg, de napokon belül sor kerül erre. Becslések szerint több mint 25 kilogrammos lehet a bundája, így felülmúlhatja rekorder elődjét, Shreket.

Shrek 2004-ben vált ismertté, az állat akkor bújt el a birkanyírás elől. Amikor hat év után rátaláltak, mérete már háromszorosa volt egy rendes példányénak, így lett Új-Zéland leggyapjasabb juha. Végül egy profi birkanyíró vette gondjaiba, a televízió kamerái előtt 27 kilogrammnyi szőrtől szabadította meg.

Az új-zélandiak gyorsan a szívükbe zárták az ellenálló állatot, még Helen Clark akkori miniszterelnök is megnézte Wellingtonban. Shrek gyerekkönyvek és jótékonysági események főszereplője lett.

Az ausztráliai közszolgálati tévé és rádió csütörtök délutáni híre szerint mégis Shrek maradt a világ leggyapjasabb birkája. Shaunt ugyanis megnyírták, 23,5 kilogrammnyi bundától szabadítva meg, ami elmarad Shrek 27 kilós rekordjától.