Egy látványos alkalmazás a Naprendszer irdatlan méreteiről

Hold méretarány, Josh Worth, Naprendszer alkalmazás (ez a jó)
Vágólapra másolva!
Leszakad a kezünk a görgetéstől, de ez legalább segít megérteni, hogy milyen irdatlan távolságok vannak szűkebb kozmikus környezetünkben is, és azt is érzékelhetjük, milyen nehézkes egy lineáris skálával dolgozni.
Vágólapra másolva!

Ma, amikor a csillagászati hírek a legtávolabbi, több mint 12 milliárd fényévnyire lévő galaxisokról szólnak, hajlamosak vagyunk egy kis, zsúfolt helyként gondolni a körülbelül 1 fényév átmérőjű Naprendszerre, amelyben hemzsegnek a bolygók, holdak és üstökösök. Ráadásul a bolygórendszer csak kb. 12 fényóra átmérőjű.

Pedig az égitestek közötti távolságok itt is hatalmasak. Egy látványos alkalmazáson a Hold átmérője (azaz 3474,8 kilométer) 1 pixelnek felel meg. Ennek tudatában kell elkezdenünk vízszintesen görgetni, és rövidesen láthatjuk, milyen óriási a Nap (1,4 millió kilométeres átmérőjével). Még meglepőbb azonban, hogy egy lineáris skálán mennyit kell haladni ahhoz, hogy elérjük az első bolygót, a Merkúrt.

Az alkalmazás itt érhető el. A Hold átmérője – amely kb. Magyarország szélességének 5-szöröse – 1 pixel Forrás: Josh Worth

Még néhány gondolat: az alkalmazás tetejénél a bolygók jelére kattinthatunk, így nem kell keresgélni őket, hanem pl. 150 millió kilométeres naptávolság környékén megérkezünk a Földhöz, ahol újra láthatjuk 1 pixeles égi kísérőnket is.

Más: ahogy tudatosulnak bennünk a hatalmas távolságok, kezdjük jobban becsülni az „ósdi”, rakétákkal hajtott bolygókutató űrszondákat, amelyek néhány évnyi lineáris utazás után azért csak megérkeznek a Jupiterhez vagy a Szaturnuszhoz.

Az alkalmazás készítője egyébként ötéves kislányának szerette volna érzékeltetni a Naprendszerben lévő távolságokat, de a szokásos hasonlatok (ha a Nap egy narancs, akkor a Föld egy mákszem a focipálya túloldalán stb.) nem vezettek eredményre. Tény, hogy az ismeretterjesztő könyvek nem képesek visszaadni azt az alapvető tényt, hogy az anyag milyen ritkásan tölti ki a teret még a Naprendszerben is.