Higgs megelégelte az isteni részecskét

Vágólapra másolva!
A laikusok és a szakemberek is gyakran nevezik "isteni részecskének" a tavaly felfedezett Higgs-bozont. Az elemi részecske létezésének előrejelzője, Peter Higgs azt kéri az emberektől, ne használják ezt az elnevezést, mert ő ateista.
Vágólapra másolva!

Peter Higgs, az Edinburgh-ban élő, 83 éves fizikus megelégelte, hogy a még felfedezése előtt róla elnevezett Higgs-bozont vagy Higgs-részecskét sokan "isteni részecskeként" emlegetik. Nemrég úgy nyilatkozott, hogy az elnevezés egyáltalán nem vicces és félrevezető. A Higgs-bozonra a fizikusok az anyag alapvető összetevőjeként tekintenek, vagyis ez az a részecske, amely a Standard Modell szerint tömeget ad más elemi részecskéknek.

A professzor azonban azt akarja, hogy a továbbiakban ne hívják isteni részecskének, mert ő nem hisz abban, hogy a részecskét egy mindenható teremtő alkotta volna. A nevet Leon Ledermann Nobel-díjas fizikus használta először a God particle (magyarul Az isteni a-tom címen megjelent) könyvében.

Ledrmann így indokolta a névadást: "...ez a bozon olyan központi helyet tölt be a mai fizikában, olyan alapvető fontosságú az anyag végső tulajdonságának megértésében, mégis oly megfoghatatlan, hogy isteni részecskének neveztem el". Az igazsághoz tartozik azonban az is, hogy Ledermann először "istenverte részecskének" akarta hívni a Higgs-bozont, mert ez jobban kifejezte volna, hogy mennyi pénzt költöttek korábban sikertelenül a megtalálására, de a kiadó nem egyezett bele ebbe a névbe.

Higgs a BBC Scotlandnek adott interjúban sorolta fel a névvel kapcsolatos ellenérzésének indokait. "Először is ateista vagyok. Másodszor, tisztában vagyok vele, hogy a név egyfajta tréfa, de nem túl jól sikerült. Úgy gondolom, el kéne felejteni, annyira félrevezető."