Megtalálták a régóta keresett világháborús tengeralattjárót

Tengeralattjáró, Hawaii, I-400, japán.
Vágólapra másolva!
Teljesen véletlenül találtak rá arra a második világháborús japán tengeralattjáróra, amit a szovjetek elől süllyesztettek el az amerikaiak.
Vágólapra másolva!

Már évtizedek óta keresték, de csak most találtak rá a Hawaii Egyetem kutatói arra a japán tengeralattjáróra, amelyet a második világháborúban szándékosan süllyesztettek el az amerikaiak. Az I-400 tengeralattjárót még augusztusban fedezték fel, de csak most, az amerikai és japán kormány közötti egyeztetések után hozták nyilvánosságra a felfedezést. A kutatók teljesen váratlanul bukkantak rá a hajóra, ugyanis nem számítottak rá, hogy ilyen közel lesz majd a partokhoz.

Felvételek a most felfedezett I-400-asról

A Sen-Toku osztályú I-400-as 122 méteres hosszúságával a nukleáris tengeralattjárók megjelenése előtt a legnagyobb tengeralattjárónak számított. Teli tankkal másfélszer körbe tudta kerülni a Földet.

Egy I-400-as japán tengeralattjáró Forrás: Wikimedia Commons

Az I-400-ast és négy másik japán tengeralattjárót a világháború végén ejtette fogságba az amerikai hadsereg, és Pearl Harborba szállították azokat részletes tanulmányozásra. 1946-ban a Szovjetúnió szeretett volna hozzáférni a hajókhoz, de az amerikaiak inkább elsüllyesztették a tengeralattjárókat. Négyet közülük már korábban megtaláltak, de az I-400-asra csak most bukkantak rá a kutatók.