Vágólapra másolva!
Kamerákkal próbálják megfigyelni a Zempléni-hegységben élő hiúzokat és farkasokat a WWF munkatársai, de sok más állat is a készülékeik elé kerül.
Vágólapra másolva!

Vadmacskát, szarvast, muflont, mókust és rókát is fotóztak a WWF Magyarország Zempléni-hegységbe kihelyezett a kameracsapdái. A 2012 nyara óta üzemelő készülékekkel elsősorban a térségben élő hiúzokat és farkasokat szeretnék lencsevégre kapni, de sok más állat is a kamerák elé kerül. Ezeknek az állatoknak a képeit közölte most a természetvédelmi szervezet.

Gímszarvas Forrás: WWF
Muflonok Forrás: WWF

A kameracsapdák álcázás nélkül, fákra erősítve működnek, mondta el az Origónak Gálhidy László, a WWF munkatársa. A kisebb figyelemfelkeltés érdekében az erdő lombozatának megjelenése után helyezték ki őket még tavaly. A készülékeket csak havonta egyszer ellenőrzik, azért, hogy minimalizálják a szagnyomokat, és ne keltsék fel se az állatok, se a környéken élő emberek figyelmét – korábban ugyanis megesett, hogy egy eszközt elloptak.

Muflon Forrás: WWF
Mókusok Forrás: WWF
Vadmalacok Forrás: WWF

Gálhidy elmondta, hogy egyes fajok, például a hiúz és a róka nem érzékenyek a kamera jelenlétére. A farkas ezzel ellentétben kerüli, valószínűleg felfigyel a hangjára, illetve az éjszakai felvételek készítésekor felvillanó fényre. Ma már kaphatók olyan kameracsapdák is, amelyek nem bocsátanak ki fényt, így a farkasok megfigyelésére ezek alkalmazása jelentheti a megoldást.

Róka Forrás: WWF
Vadmacska Forrás: WWF

A WWF vizsgálatának célja a hiúz és a farkas hazai jelenlétének felderítése, nyomon követése, a felbukkanó egyedek azonosítása. Hosszabb távon egy-egy állat befogása és nyomkövető nyakörvvel való ellátása is a tervek között szerepel – ennek segítségével feltérképezhető lenne az egyes állatok élőhelyhasználata, útvonalaik azonosítása. Az adatok hasznosak lennének például az új utak kialakítása során, mert így tudnák, hova érdemes vadátjárókat építeni, mondta Gálhidy.

Fácán Forrás: WWF
Szajkó Forrás: WWF