Személyiségi jogokat követelnek egy amerikai csimpánznak

Vágólapra másolva!
Jogilag cselekvőképes személlyé szeretne nyilváníttatni egy csimpánzt egy amerikai állatvédő szervezet, hogy kiszabadíthassák jelenlegi tulajdonosától, és egy menhelyre költöztessék.
Vágólapra másolva!

Bírósághoz fordult a Nonhuman Rights Project nevű amerikai állatvédő szervezet, hogy jogilag cselekvőképes személlyé nyilvánítsák a rossz körülmények között élő, Tommy nevű csimpánzt, amely így élhetne a szabadsághoz való alkotmányos jogával, írja a BBC. Tommy jelenleg egy gloversville-i lakókocsiparkban él egy fészerben.

A csimpánz tulajdonosa szerint az állatnak rengeteg játéka van, és sokkal jobban megy a sora, mint az előző gazdájánál, ahol 30 évig élt. Tommyt azonban a Nonhuman Rights Project egy olyan menhelyre szeretné költöztetni, ahol más csimpánzok társaságában, sokkal szabadabban élhet.

A szervezet kutatói véleményeket is csatolt a hétfőn benyújtott keresethez. Azzal érvelnek, hogy a csimpánzok önálló, független lények, öntudatuk van, és jogukban áll megválasztani, hogyan szeretnének élni. Arra hivatkoznak, hogy senkit sem szabad törvénytelenül fogságban tartani.

Hasonló keresetre korábban még sosem volt példa, és a Nonhuman Rights Project ezen héten még további három csimpánz esetében kezdeményez ilyen eljárást. A jövőben pedig nemcsak csimpánzok, de gorillák, orangutánok, delfinek, bálnák és elefántok jogilag cselekvőképes személlyé nyilvánítását is indítványozhatja a szervezet.