Vágólapra másolva!
A paksi atomerőműben alkalmazott biztonságnövelő elemzési módszert ajánlja követendő példaként az atomerőmű-üzemeltetők világszövetsége.
Vágólapra másolva!

A paksi a paksi példát mint kiemelkedő jó gyakorlatot ajánlotta a világ 220 nukleáris létesítményének figyelmébe a nemzetközi szervezet. Az atomerőmű-üzemeltetők világszövetsége (WANO) tavaly ismerte meg a Pakson már évekkel korábban bevezetett módszert, és egy most megjelentetett iránymutatása tartalmazza az ajánlást.

A Pakson 2007-től alkalmazott úgynevezett SOL-módszer (Safety through Organizational Learning) lényege, hogy az üzemeltetőket valamilyen szinten kihívás elé állító minden szituáció okaiból a lehető legtöbbet tanuljanak, így nagy biztonsággal kezeljék a nem várt helyzeteket.

Az SOL-módszer lényege, hogy a problémák feltárása után az érintettek őszintén és nyitottan, csapatmunkával elemzik az okokat, és azonosítják azokat a hiányosságokat, amelyeket ki kell iktatni a biztonságnövelés érdekében.

A munkába bevont dolgozók – a vezetők és az érintett terület szakértőinek társaságában – moderátor segítségével bontják elemeire az eseményeket és a körülményeke. Ezután jelentés készül, amit minden érdekelt fél megkap. Ennek a folyamatnak a részleteit ismertette a WANO saját tagjaival.

Az elmúlt években az üzemeltető több biztonságnövelő fejlesztést hajtott végre, így az erőmű jól vizsgázott az Európa-szerte végrehajtott célzott biztonsági felülvizsgálat során, és a WANO partneri vizsgálatán is.