Jézus létezésére utalhat a furcsa ládika

Vágólapra másolva!
Az ókori ládát 2002-ben találta a gyűjteményében egy izraeli férfi, állítólag Jézus tesvérének csontjai vannak benne. 2001-ban viszont a tulajdonost megvádolták azzal, hogy a láda hamisítvány. Tíz évre rá a vádat ejtették ugyan, de még mindig kétséges a láda eredetisége. A gyűjtő azonban nyilvánosság elé akar állni, hogy bebizonyítsa, hogy tényleg Jézus testvérének maradványai vannak a ládában.
Vágólapra másolva!

Az osszárium, mely egy jeruzsálemi magángyűjtemény tanulmányozása során került a figyelem középpontjába, tárgyi bizonyítéka lehet annak, hogy Jézus valós személy volt. A ládika oldalán, arámi nyelven a következő vésett felirat olvasható: "Jakab, József fia, Jézus fivére". Az eredetileg az elhunyt csontjainak őrzésére szánt mészkő doboz fél méter hosszú, 25 centiméter széles, és trapéz alakú. Mivel ilyen ládiákat a zsidó temetkezési hagyományokban csak a Kr.e. 1. századtól Kr. u. 70-ig használtak, a láda eredete jól körülhatárolható (a ládáról bővebben itt olvashat).

A ládát egy izraeli magángyűjtő, Oded Golan találta a gyűjteményében – írja a Guardian. 27 évvel ezelőtt egy régiség piacon vásárolta, de 2002-ig nem tudott a láda különleges értékéről. 2003-ban azonban az izraeli hatóságok megvizsgálták a ládát, és egy bizottság hamisnak találta, Golant pedig letartóztatták. Tíz év nyomozás után azonban a műgyűjtőt ártatlannak találták, és felmentették. Egyes szakértők azonban még mindig kételkednek a láda eredetiségében, mondván, hogy az oldalán lévő írás egy része később keletkezhetett. A műgyűjtő most a nyilvános vitát akar, hogy a szakértők eldönthessék, tényleg Jézus testvérének a csontjait tartalmazza a ládika.