Lehet, hogy a végét járja az ISON üstökös

ISON üstökös
Vágólapra másolva!
A legújabb képeket elemző szakember most látja a legsötétebbnek az üstökös jövőjét.
Vágólapra másolva!

November 28-án érheti el napközelségét a korábban az évszázad üstökösének nevezett ISON, amelyről legutóbb november 7-én jelentettük, hogy már a Föld pályáján belül jár, és még mindig egyben van a magja.

Az ISON üstökös november 10-én, ekkor jelent meg az ioncsóva (lásd a szövegben) Forrás: Spaceweather.com/Michael Jäger

Ha a mag egyben marad, akkor pazar látványban lehet részünk december elejétől. A Hírek.csillagászat.hu legutóbbi beszámolója szerint azonban a legutóbbi képek alapján úgy tűnik, hogy az üstökös a végét járja. A szakportál beszámolója szerint a képeken úgy látszik, mintha a központi régió tömöttsége folyamatosan csökkenne, az anyag szétterül a belső kómában (a mag körüli ködös burokban), ami akkor szokott jelentkezni, amikor teljesen leáll az anyagutánpótlás. Ez pedig csak a mag felbomlásakor lehetséges.

„Aggasztó jel a 10-én még oly örömmel fogadott ioncsóva eltűnése is. Széteső üstökösök szoktak ilyeneket csinálni, amikor haláltusájukban még pöffennek egyet-egyet, vagy éppen egy utolsó fellángolással kilehelik a lelküket. Reméljük, hogy tévedünk, és következtetéseink helytelenek, de az ISON üstökös láthatóságának hosszú történetében most látjuk a legsötétebben az üstökös jövőjét” – írja a Hírek.csillagászat.hu cikkében Sárneczky Krisztián üstökösszakértő.