A vér királya lehetett a T. rex őse

Lythronax, húsevő dinó
Vágólapra másolva!
Kilenc méter hosszú, 2,5 tonnás volt a Tyrannosaurus rex újonnan felfedezett rokona, éles fogakkal teli hatalmas szájjal.
Vágólapra másolva!

A Lythronax argestes nevű faj néhány éve megtalált egyede mintegy 80 millió évvel ezelőtt élt a mai Utah állam területén levő egykori Laramidia szigetkontinensen. A különleges leletet amerikai kutatók találták meg a Grand Staircase-Escalante National Monument nemzeti parkban, kutatásaik eredményét pedig most közölték a PLoS One című szaklapban. A faj latin neve utal arra, hogy az állat korának jelentős ragadozója volt, a Lythronax ugyanis azt jelenti, a "vér királya".

Mark Loewen, a utahi Természettudományi Múzeum munkatársa és kollégái 2009-ben bukkantak rá egy dinoszaurusz koponyájára, valamint csípő-, láb- és farokcsontjaira, teknősök, rákok és néhány puhatestű fosszíliája társaságában.

A felnőtt Lythronax argestes példányok testhossza körülbelül 9 méter lehetett Forrás: Andrey Atuchin

A Lythronax a tyrannosaurusok családjának eddig felfedezett legrégebbi képviselője a szakértők szerint. 95-70 millió évvel ezelőtt, a késő kréta időszakban élt, míg a T. rex 10-12 millió évvel később jelent csak meg.

Sok rokonához hasonlóan a Lythronax argestes karjai is nagyon rövidek voltak. Különösen rövid és vékony farok jellemezte, koponyája hátsó része meglehetősen széles volt. Szemei előreállók voltak, így széles látómezővel rendelkezhetett, ami nagy segítséget nyújtott a vadászatban – véli Loewen. A kutatók korábban azt feltételezték, hogy ez a fejforma csak mintegy tízmillió évvel később alakult ki.

Ilyen lehetett a Lythronax feje Forrás: Lukas Panzarin

Összesen 54 húsevő dinoszauruszfaj összehasonlítása után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a Lythronax argestes legközelebbi rokona a T. rex és a Tarbosaurus bataar.

A szakértők abból indultak ki, hogy a tyrannosauridák – más néven zsarnokgyíkok – már 80 millió évvel ezelőtt is különböző fajokra tagolódtak. A Laramidia szigetkontinens bizonyos részei sokáig víz alatt voltak, így egyes régiók izolálódtak. Ennek következtében különbözőképpen fejlődtek a zsarnokgyíkok: más fajok éltek a Laramidia északi, és mások a déli területein. A Lythronax is szorosabb rokonságban van a déli területek zsarnokgyíkjaival, mint az északi területekével.