Miért nehéz lecsapni a legyet?

házilégy, vizuális információfeldologozás, Musca domestica
Vágólapra másolva!
A kisebb állatok hozzánk képest lassított felvétellel érzékelik a környezet változásait.
Vágólapra másolva!

Gyorsabban feldolgozzák a vizuális ingereket, ezért gyorsabban képesek reagálni a környezet változásaira a kisebb testű állatok, derült ki egy friss vizsgálatból. Bizonyos légyfajok szeme például négyszer gyorsabban reagál a stimulusokra, mint az embereké, ami megmagyarázza, hogy miért olyan nehéz egy legyet leütni.

Az Animal Behaviour folyóiratban megjelent cikkben a kutatók harmincnégy állatfaj (elsősorban gerincesek) testméretét vetették össze azzal a képességükkel, hogy milyen gyorsan képes a szemük reagálni a vizuális ingerekre, például a villogó fényre. A kutatók megállapították, hogy a gyorsabb anyagcseréjű és kisebb testű állatok több információt látnak egy másodperc alatt, mint a nagyobb állatok, melyek lassabban érzékelik a világot, s adott esetben észre sem vesznek dolgokat.

Az ingerek feldolgozásában még az emberi fajon belül is van eltérés, az atléták vagy a focikapusok például gyakran gyorsabban feldolgozzák a látottakat. Az életkor is lényeges, a fiatalabbaknak még rövidebb a reakcióidejük, mint az időseknek. Andrew Jackson, a cikk egyik szerzője, a dublini Trinity College kutatója szerint a Forma-1-es versenyzők képességeik határát feszegetik, és ha még gyorsabbak akarnak lenni, akkor számítógépes segítségre vagy a látórendszer javítására lesz szükségük, például gyógyszeresen vagy implantátummal.

Sebastian Vettel a Koreai Nagydíjon Forrás: AFP/Roslan Rahman

A vizsgálatban részt vevő gerincesek közül az aranyfarkú ürge reakcióideje volt a leggyorsabb, míg az európai angolnáé, a fekete orrú cápáé és a kérgesteknősé volt a leglassabb. Noha az angolna és a cápa viszonylag kicsi, az anyagcseréjük ennek ellenére lassú, ami megmagyarázza a lassú látórendszert. A kérgesteknős anyagcseréje szintén lassú, továbbá lassú mozgású medúzákkal táplálkozik, így nincs különösebben szüksége a gyors feldolgozásra.