Milyen az ikrek szerelmi élete?

Ikrek, ikertalálkozó Szigethalmon
Vágólapra másolva!
Ikrek szívesen házasodnak ikrekkel, és ezek a kapcsolatok nagyon tartósak. Egypetéjű ikerfiúk gyakran szerelmesek ugyanabba a lányba, és a konfliktust sokszor úgy oldják meg, hogy vagy közösen, vagy egymást követően járnak vele. Magyar ikerkutatási eredmények a nemzetközi szaksajtóban.
Vágólapra másolva!

Több száz ikerpár pszichoszexuális viselkedésének felméréséről közölték eredményeiket magyar kutatók a Twin Research and Human Genetics (ikerkutatás és humángenetika) című szaklapban. Az adatokat még a rendszerváltozás előtt gyűjtötték. A cikk vezető szerzőjét, dr. Métneki Júlia humángenetikus ikerkutatót kérdeztük a vizsgálatok céljairól és az eredményekről.

Mi volt a vizsgálat célkitűzése?

A vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy a nemi éréssel és a nemi élettel kapcsolatos néhány biológiai és pszichoszexuális jelenség örökletességét meghatározzuk. A tervezett kérdőív végleges kidolgozása előtt kikértük szexológus szakemberek - Buda Béla, Lux Elvira, Németh Endre és Szilágyi Vilmos - véleményét.

Miért éppen ikreket vizsgáltak?

Azért, mert ők egyedülálló modellt jelentenek annak tanulmányozására, hogy a jelenségek hátterében milyen mértékben játszanak szerepet az örökletes és a környezeti hatások. A vizsgálati mintát döntően azok az ikrek képezték, akik egy évvel korábban egy nemzetközi együttműködésben végzett, úgynevezett tejcukorvizsgálatban részt vettek. Tekintettel arra, hogy a Budapesti Ikernyilvántartásban, amely 1970 óta működött, csak ikergyermekek adatai szerepeltek, a felnőtt ikreket a rádió, a tévé és a sajtó útján közzétett felhívás révén toboroztuk. Erre a várakozást messze meghaladó számban jelentkeztek ikrek, több mint ötszáz pár. A vizsgálatban részt vevő ikrekkel azután később sem szakadt meg a kapcsolat, inkább erősödött. Kezdeményezésükre Ikerklubot szerveztük 1983-ban, amelynek csúcseseményei voltak az Ikerbálok és Ikertalálkozók. Mindezek a rendezvények tovább fokozták az ikrek közreműködését a tudományos vizsgálatokban is.

Egy- vagy kétpetéjű ikreket vizsgáltak?

A klasszikus ikervizsgálathoz mind az egy-, mind a kétpetéjű ikrek bevonására szükség van. Az egypetéjűek öröklött tulajdonságai azonosak, így a jellegeikben adódó eltérések elsősorban a környezeti tényezőkkel magyarázhatók. Ezzel szemben a kétpetéjű ikrek tulajdonképpen egy időben született testvérek, akiknek a genetikai állománya csak 50 százalékban azonos. Eltéréseik egyaránt lehetnek örökletesen meghatározottak vagy környezeti eredetűek.

Igaz, hogy az ikreknek több problémával kell megküzdeniük párkapcsolataikban, mint más embereknek?

Közismert, hogy az ikrek egymás iránti szeretete, ragaszkodása meghaladja a testvérszeretet szokásos mértékét. Ez olyan köteléket jelenthet, amely a szerelem és a párválasztás szempontjából nehézségeket okozhat.

Az ellenkező nemmel létesített kapcsolatteremtésben gyakran problémát jelent az iker-lét. Egy részüknél az ikerpár mindkét tagja hátrányosnak ítélte ezt a helyzetet, más pároknál az ikerpárnak csak az egyik - valószínűleg a háttérbe szorított - tagjánál jelentkezett ez a nehézség. Előbbi azokra a párokra jellemző, akik mindketten zárkózottak, gátlásosak, félénkek, nehezen teremtenek másokkal kapcsolatot. Az utóbbi esetben a domináns fél sikerei irigységet, féltékenységet válthatnak ki a zárkózottabb, tartózkodó testvéréből, akiből súlyos önértékelési zavarokat válthat ki, hogy neki még nincs kapcsolata.

Milyen a válási arány az ikreknél?

Az egypetéjű nők között a többi csoporténál magasabb volt a válási arány. Bár Magyarországon köztudottan magasabb a válások száma az átlagosnál, egypetéjű ikreknél a szokásos okok mellett ez mással is magyarázható. Az egymáshoz nagyon ragaszkodó ikrek nehezen tudnak olyan társat találni az életben, akikkel a testvérükhöz hasonló mértékben megértenék egymást. Gyakran megtörténik, hogy az ikrek közötti kapcsolat továbbra is erősebb marad, mint a házastársi kötelék, ami a házasságon belül konfliktusokhoz, nemegyszer váláshoz vezethet.

A társkeresést és a társ megtalálását követően az ikerpár egymástól való elszakadása volt az egyik legnagyobb trauma, amelyet mindkét fél rendkívül nehezen élt meg. Jellemző módon még aki társat talált, annak is mély lelkiismeret-furdalása volt egyedül maradt testvérével szemben. Példa erre a következő megjegyzés: "Csak akkor tudtam a férjemhez való igazi ragaszkodást nyújtani, amikor a testvérem is férjhez ment."

Mennyire vonzódnak az ikrek párjuk választottaihoz, illetve más ikerpárokhoz?

Elsősorban az egypetéjűeknél, ezen belül is a fiúknál történt meg gyakran, hogy ugyabba a lányba voltak szerelmesek, ami nem ritkán konfliktusokhoz vezetett közöttük. Ezt sokan úgy oldották meg, hogy vagy közösen, vagy egymást követően jártak a választott partnerrel.

Az ikrek érdeklődéssel fordulnak más ikerpárok felé, és szívesen létesítenének kapcsolatot, szívesen házasodnának ikrekkel. Sajnos ez csak kevés esetben történik meg. Tapasztalatok szerint ezek a kapcsolatok csaknem mindig boldog, kiegyensúlyozott életet eredményeznek, és tartósságuk szinte biztosra vehető. Az iker-házaspárok gyakran egymás közelében vagy egy közös családi házban élnek egyetlen nagy családként, és a gyermekeik testvéri kapcsolatban vannak egymással.

Felhívás

Magyarországon több ikerkutatások zajlik, melyekkel kapcsolatosan az Ikerkutatások Magyarországon oldalon lehet tájékozódni. Egy- és kétpetéjű (mind azonos, mind különböző nemű) ikerpárok jelentkezését várják ezen a honlapon a Semmelweis Egyetem ikerkutatói az ingyenes vizsgálatokra.