Magyarországra is átkóborolnak az elszaporodott szlovák medvék

Vágólapra másolva!
Szlovákiában egyre több problémát okoznak az elkényelmesedett barna medvék, amelyek ahelyett, hogy vadásznának, kukákat fosztogatnak. A garázdálkodó állatok kilövése ellen a természetvédők hevesen tiltakoztak, ezért most minél több példányt próbálnak nyomkövető nyakörvvel ellátni, hogy tanulmányozzák az életmódjukat, és az eredmények alapján tegyenek javaslatot a megoldásra.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai Új Szó szerdai számában adott hírt egy újabb "randalírozó" medvéről. A lap beszámol arról, hogy vasárnap a legnagyobb losonci lakótelepen bukkant fel egy medve, amely keddre virradó éjszaka egy kutyát tépett szét és falt fel Vilkén (Vel'ká nad Ipl'om). Vilkén kedden a hangosbemondón keresztül figyelmeztették a lakosságot a veszélyre. Arra kérték a helyieket, zárják el háziállataikat, este pedig lehetőleg ne tartózkodjanak kint.

A medvét végül a poltári járásbeli Málnapatak határában fogták el szerdán. Jaroslav Cermák állatorvos szerint olyan fiatal barna medvéről lehet szó, amelyet egy idősebb egyed kiszoríthatott a vadászterületéről. Az állat további sorsáról egyelőre nincs döntés. A vadászok szabadon engedték volna a falu határában, a polgármester azonban ellenezte ezt az elképzelést.

Forrás: Új Szó/Pál Gyula
A Málnapatak határában befogott barna medve (fotó: Pál Gyula, Új Szó)

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a medvék egy - töredék - része jelentős gondot okozhat az embereknek. Egyesek a helyzet normalizálására radikális megoldást javasoltak: 75, zömmel az emberi lakóhelyek közelében élő medve kilövését. A szlovák környezetvédelmi hatóságok meg is adták az engedélyt 50 medve kilövésére a túlszaporodás megakadályozása végett, valamint 25 medve kilövésére természetvédelmi okból. Ezt azonban a szlovák és lengyel természetvédők heves ellenkezéssel fogadták, és egyelőre megakadályozták a terv végrehajtását.

Részben ennek hatására született meg az a természetvédelmi kutatási program, amelynek keretében nyomkövető nyakörvvel látnak el egyes problémás, a lakóhelyek közelébe merészkedő medvéket, és az eredmények alapján tesznek majd javaslatot a megoldásra.

Pavol Lenko, zoológus, a Tátrai Nemzeti Park munkatársa az [origo] kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint mintegy 800-1000 európai barna medve (Ursus arctos arctos) él Szlovákiában. Ezek nagy része a Magas- és az Alacsony-Tátrában, valamint a Nagy- és a Kis-Fátrában él. A medvéknek nagyjából 5-10 százaléka vándorol be a lakott helyek közelébe, illetve szokik rá a szemeteskonténerek, valamint a turistautak mentén elhelyezett kukák fosztogatására. Ezek az úgynevezett problémás medvék.

Lenko azonban kiemelte, hogy a medvék többségével nincs gond. A medvékkel való találkozások általában kellemesek, különösen, ha szervezett medveleseken veszünk részt. A keretes részben ismertetjük, mi a teendő, ha kirándulás közben véletlenül medvével akadunk össze.

Mi a teendő, ha medvével találkozunk?

A medvetámadások meglehetősen ritkák. A II. világháború vége óta nem fordult elő halálos medvetámadás Szlovákiában. Súlyos sérülésekkel járó eset is csak néhány történt azóta.

Pavol Lenko a következőket javasolja a medvetámadás elkerülésére:

Semmiképp se játsszuk meg a hőst. Ha fenyegetően lépünk fel az állattal szemben, akkor biztos, hogy mi húzzuk a rövidebbet. Különösen óvakodjunk a természetes félelmüket elvesztett, szállások, szemetesek környékén kutató medvéktől! Ha véletlenül ilyet látunk, igyekezzünk minél kisebb feltűnést keltve eltávolodni az állattól. Semmiképp se próbáljuk meg elzavarni vagy lefényképezni, mert könnyen felbőszíthetjük.

Ne essünk pánikba, és ne fussunk el! A medve úgy százméteres távolságnál közelebbről érzi fenyegetettnek magát. Ha ilyen közel akadunk össze egy állattal, akkor semmiképp se nézzünk a szemébe, mert azt támadásnak veszi. Halk beszéd vagy rövid fütty elűzheti az állatot.

Ne ijedjünk meg, ha a medve felágaskodik, ez nem a támadás jele, hanem csak jobban fel akarja mérni a helyzetet. Az állat rövidlátó, és elsősorban a szaglására és a hallására támaszkodik a tájékozódásnál.

A medvék elleni védekezés legbiztosabb módja, ha nem térünk le a turistaösvényekről. Ha el akarjuk kerülni a medvével való találkozást, célszerű halkan beszélgetni, akkor az állat jó előre kitér előlünk. Kerüljük a medvék által használt ösvényeket. Örüljünk, ha távolról megpillantunk egy medvét, mert nagy élmény. Ha közelebbről is kíváncsiak vagyunk az állatra, akkor jelentkezzünk szervezett medvelesre.



A zoológus elmondta, hogy a Tátrai Nemzeti Parkban ez idáig négy medvét sikerült felszerelni műholdas nyomkövetővel ellátott nyakörvvel. A megfigyelésekből az derült ki, hogy a medvék életterének nagysága megfelel a korábban feltételezetteknek (pár négyzetkilométer), és főleg éjszaka aktívak.

Mivel Szlovákiában így megnövekedett a medvék létszáma, felmerül a kérdés, átjönnek-e az állatok Magyarországra. Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az [origo] kérdésére elmondta, hogy az elmúlt három évben mindig észleltek egy-egy medvét a Bükkben vagy az aggteleki karszton. A legutóbbi medve tavaly szeptemberben bukkant fel a magyar határhoz közeli Jabloncán. Noha ez a község már Szlovákiában fekszik, Szabó szerint könnyen elképzelhető, hogy a medve átjött a határon is. Szabó azt is hozzátette, hogy Magyarországon csak rövid ideig szoktak felbukkanni kóborlásaik közben a medvék, megtelepedésükre - az élőhely korlátozottsága miatt - nemigen van esély.