Egy felhőkarcoló is elférne a világ legnagyobb barlangjában

Vágólapra másolva!
Saját folyója és dzsungele van a világ legnagyobb barlangjának, és a legtágasabb üregében egy negyvenemelet magas felhőkarcoló is elférne. A hatalmas méretekkel rendelkező vietnámi Son Doong-barlangban 2009-ben jártak először kutatók, alaposabb feltárására 2010 végén került sor. Megkerestük egy helybeli szakértőjét, a barlanggal kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Tran Tan Van válaszolt.
Vágólapra másolva!

Noha a Hang Son Doongot, magyarul Hegyi Folyó Barlangot a helyiek már régóta ismerték, szakértő barlangászok és kutatók csupán 2009-ben jutottak le először a monumentális méretekkel rendelkező járatba. Ekkor csak részben tudták bejárni a barlangot, ugyanis egy magas kalcitfal hamar útjukat állta. A feltáró expedícióra végül 2010-ben, a National Geographic közreműködésével került sor.

A barlangászok szerint a Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnám legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók, olvasható a National Geographic honlapján. A kutatók a tavalyi felfedezőúton 4,5 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba, itt azonban már időszakos vízfolyások állták útjukat. A járat azonban valószínűleg tovább folytatódik. Ezekkel a méretekkel a barlang nemcsak Vietnám, de a világ legnagyobb barlangja is lehet.

Forrás: Genghiskhanviet
Cseppkövek a nemzeti park egyik barlangjában

A Hang Son Doong Vietnám és Laosz határához közel, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található. Nevét a benne található gyorsfolyású földalatti folyóról kapta. Az [origo] megkeresésére dr. Tran Tan Van geológus, a vietnámi Földtudományok és Ásványi Erőforrások Intézetének kutatója elmondta, hogy a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park alapját egyetlen hatalmas, Laoszba átnyúló mészkőtömb képezi. Az ebből adódó különleges geológiai folyamatoknak és formáknak köszönhető, hogy a terület 2003 óta a Világörökség része. A tömb több mint 400 millió évvel ezelőtt jött létre, s az egyik legidősebb és legjelentősebb karsztvidék Ázsiában.

Forrás: Genghiskhanviet
Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park (Nézze meg Google térképén!)

Tran elmondta, hogy a tektonikailag stabil régió külső forrásokból sok vizet kap, így alakulhatott ki a számtalan, többnyire vízszintes irányultságú hatalmas barlang. A szakember szerint a barlangrendszer teljes hossza több száz kilométer is lehet. A vietnámi háború idején rengeteg helybéli keresett menedéket itt az amerikai bombázások elől. A járatokat azonban sokáig csak az itt lakók ismerték, és az 1990-es években került sor az első felfedezőutakra. Két brit barlangász, Howard Limbert és felesége, Deb Limbert már több mint 10 expedíciót szervezett Vietnámba, ezek közül többet a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területére. Ők kezdték meg a Hang Son Doong feltárását is 2009-ben.

Hatalmas méretei mellett a barlang különlegessége, hogy saját dzsungele van. Kérdésünkre Tran elmondta, hogy nagyon kevés információjuk van a barlangi élőlényekről, ezek ugyanis egész Vietnámban kevéssé tanulmányozottak. A National Geographic beszámolója alapján ászkák, ikerszelvényesek és halak élnek a barlangban.

Tran elmondta, hogy a nemzeti park vezetése jelenleg azon fáradozik, hogy a régió ne csak geológiai adottságai, hanem biológiai gazdagsága miatt is elismert legyen: ez ugyanis Vietnám leggazdagabb biodiverzitású vidéke. A felszíni formák miatt sok terület nehezen megközelíthető, és ennek köszönheti fajgazdagságát. A park területét évente közel negyedmillió turista keresi fel. Próbáltunk utánajárni, hogy a Son Doong vajon látogatható barlang lesz-e, de erről sajnos nem kaptunk információt. A beszámolók alapján azonban mind a megközelítés, mind a járatban való haladás elég nehézkes, ezért nem valószínű, hogy turisták fogják ellepni a barlangot.

Forrás: Genghiskhanviet
Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park