Újabb lámacsikó született a Miskolci Állatkertben - kép

Vágólapra másolva!
A lámacsikó a látogatók szeme láttára jött világra néhány héttel ezelőtt, ma pedig már vidáman nyargalászik kifutójában a néhány hónappal idősebb féltestvérével.
Vágólapra másolva!

Az idei évben jól szaporodnak a tevefélék a Miskolci Állatkertben. A tavasszal született kétpúpú tevecsikó, a mesterségesen nevelt Kögerkei minden probléma nélkül, szépen cseperedik a gazdasági udvarban. Szintén tavasszal jött a világra a lámák kifutójában az idei első csikó. A nyár folyamán pedig megszületett a második lámacsikó is, aki ma már vidáman nyargalászik, vagy éppen elterülve napfürdőzik a kifutójukban.

Az állatkerti látogatók számára a legismertebb dél-amerikai teveféle a láma (Lama glama), rajta kívül azonban három másik fajt is megkülönböztetnek. A láma az Andokban élő indiánok legfontosabb háziállata, melynek vadon élő őse a guanakó (Lama guanicoe). A másik vadon élő faj a vikunya (Vicugna vicugna), melynek gyapja nagyon értékes, emiatt sokáig vadászták, így korábban a kipusztulás szélére került. A vikunyát is háziasították a dél-amerikai őslakosok, így jött létre a lámától valamivel kisebb termetű, ám dúsabb gyapjúval rendelkező alpaka (Lama pacos). A Miskolci Állatkert látogatói a lámákon kívül a guanakókkal is személyesen találkozhatnak.

Forrás: Veress Tamás/Miskolc Zoo

A fehér fejű kis lámacsikó július 23-án délután jött a világra, az éppen a kifutójuknál tartózkodó, szerencsés látogatók szeme láttára. Anyja - egy fiatal, három éves, Nyíregyházáról érkezett kanca - gondosan neveli és óvja utódát. A csapat tagjai rögvest ismerkedni kezdtek az újszülöttel, aki a legtöbb patáshoz hasonlóan percekkel a világra jövetele után már próbálkozott lábra állni. Ma pedig már a három hónapos féltestvérével együtt nagyokat nyargalásznak kifutójukban.