Újabb látványos műholdképek az izlandi vulkánról

Vágólapra másolva!
Bár az Eyjafjöll vulkán kitörésével a légkörbe jutó por mennyisége csökkent az elmúlt napokban, maga a tűzhányó továbbra is aktív. A helyszíni földrengésjelzők mérései alapján április 19-én lávafolyás indult a területen - de annak megfigyelése a sűrű porfelhő miatt nehéz volt.
Vágólapra másolva!

Az alább felvételt a NASA Terra nevű műholdjának ASTER detektora rögzítette április 19-én, helyi időben 1.50-kor. Az infravörös sugárzásra érzékeny műszer sikeresen mutatta ki az izzó láva jelenlétét a térségben. Az első felvételen balra a füstölgő kitörési központ mellett egy gyűrű alakban sejthető a láva, amelyet vörös szín mutat. Jobbra egy másik kitörési központ is megfigyelhető (Fimmvörduháls), amely port nem produkál, ezért itt még látványosabbak a lávafolyások.

Forrás: NASA

Az ASTER műhold képe a vulkáni központról, amelyen a sárga a legforróbb, a vörös pedig valamivel hűvösebb lávákat jelez - kivéve a kép felső részén, ahol a kevésbé élénkvöröses szín a növényzetet mutatja. A kép fekete-fehér részeit az optikai tartományban rögzítették. Kattintson a képre a nagyobb mérethez! (NASA)

A második képet a NASA Earth Observing-1 jelű műholdja készítette ALI detektorával. A képet április 17-én rögzítette, amikor erősödni kezdett a vulkán robbanásos tevékenysége, ami sok port termelt. A felvételen a kitörési felhő szürkés anyaga a szelek miatt látványosan sodródik balra.

A kitörési központhoz közel (kép jobb oldala) még látható a felhő gomolygó, karfiolra emlékeztető, kissé "buborékos" alakja, ezt a forró levegő gyors emelkedése okozza, amely sok port ragad magával. Később az emelkedés lassul, és a poranyagot a szél elkezdi szétoszlatni (kép bal oldala) - itt a korábbi élesebb körvonalú, kerekded felhők lassan összeolvadnak egymással.

Forrás: NASA

Az Earth Observing-1 jelű műhold képe a kitörési felhőről 2010. április 17-én. Kattintson a képre a nagyobb mérethez!(NASA)