Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók megtalálták a piócák T. rexét Dél-Amerikában, amelynek minden eddig ismert fajnál nagyobb fogai vannak, és előszeretettel élősködik az orr nyálkahártyáján.
Vágólapra másolva!

Az állatot a rettentő állkapcsú dinoszaurusz után Tyrannobdella rex névre keresztelték el, az új fajt és új nemet képviselő állatot Peru amazóniai területén fedezték fel. Ennek a T. rexnek mindössze egy állkapcsa van, ami azonban nyolc nagy méretű (0,13 milliméteres) fogat tartalmaz. A félelmetesen hangzó leírást azonban némileg ellensúlyozza, hogy az állat hossza alig 5 cm. A Tyrannobdella rex (a zsarnok piócák királya) akkor került szem elé, amikor 3 évvel ezelőtt egy 4,5 cm hosszú példányt szedtek le egy lány orráról, aki arra vetemedett, hogy megfürödjön egy amazóniai folyóban.

Az állandó gazdaszervezetet ugyan még nem ismerjük, de a jelek szerint az emberi orroknak nehezen tud ellenállni. A kutatók szerint a Tyrannobdella rex a vízi emlősök orrába vagy szájába tapadva táplálkozik, és akár hetekig maradhat odarögzülve. A limai orvosok elküldték a példányt Mark Siddall-nak, az Amerikai Természettudományi Múzeum specialistájának, aki azonnal látta, hogy egy eddig ismeretlen fajjal áll szemben. A faj formális leírása most jelent meg a PLoS ONE folyóiratban.

Az európai piócafajok általában az emlősök testfelszínére tapadnak rá, hogy bőrüket fájdalomcsillapító anyag segítségével észrevétlenül átharaphassák. Fogaik még a szarvasmarha bőrén is áthatolnak néhány másodperc alatt. Egy pióca akár testtömege ötszörösének megfelelő vérmennyiséget is képes felszívni, mielőtt jóllakottan lepottyan gazdájáról.

Az új piócák felfedezése nem ritka esemény a biológusok körében. Habár 6-700 fajukat írták le eddig, egyes becslések szerint legalább 10 ezer fajuk élhet a különböző tengeri, szárazföldi és édesvízi környezetekben. Ugyanakkor a faj leírása lehetőséget nyújtott a kutatóknak arra, hogy részletesebben megvizsgálják az emlősök testnyílásaiból táplálkozó piócák csoportját.

A morfológiai és a DNS vizsgálatok arra utalnak, hogy a perui faj legközelebbi rokona egy olyan pióca, amelyik a mexikói haszonállatok szájában élősködik. További rokonok közé tartozik az Indiában és Tajvanon talált Dinobdella ferox, valamint egyéb mexikói, afrikai és közép-keleti fajok, amelyek valamennyien a Praobdellidae családba tartoznak.

Forrás: PLoS ONE
Forrás: PLoS ONE

Az új T. rex hatalmas fogai

A rokon fajok ilyen távoli élőhelyei arra utalnak, hogy ezeknek a fajoknak a közös őse akkor élt, amikor a kontinensek még egyetlen földtömeget alkottak a Pangea szuperkontinens formájában. Így a legkorábbi fajaik kétségkívül együtt élhettek az "igazi" T. rex példányokkal.

A faj a hatalmas fogak miatt kapta a Tyrannobdella rex nevet. Az új T. rex most egy négytagú csapathoz csatlakozik, amelyeknél ugyanaz a névnek a rövidítése. A kréta időszaki dinoszaurusz mellett ezen a néven lehet emlegetni egy miocén csigát és egy miocén szkarabeuszt, valamint egy ma élő malajziai hangyát. Ennek ellenére ma már nehéz lenne elvitatni a zsarnokgyíktól, hogy ő az "igazi" T. rex.

Képek orrban élősködő piócákról - csak erős idegzetűeknek!

Forrás: PLoS ONE

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.