Vágólapra másolva!
Közel harminc emelet magasból zuhan alá a Zambézi vize Afrikában, a Viktória vízesésnél. A látványos természeti képződmény a távolból is azonosítható, robaja messziről hallatszik, a magasba felcsapó pára pedig felhőt alkot felette.
Vágólapra másolva!

Zambia és Zimbabwe között látványos vízesés formájában lépi át a határt a Zambézi folyó. A vízesés helyi elnevezése "Mosi-oa-Tunya", azaz mennydörgő gőzölgés vagy robajló füst. A világörökség részét képező Viktória vízesés európai elnevezése David Livingstone felfedezőtől és misszionáriustól származik, aki 1855-ben látogatta meg, és az akkori brit királynőről nevezte el.

Forrás: Ray Boren, Earth Science Picture of the Day
A Viktória vízesés a magasból. A kép nagyméretű változatának letöltése (Ray Boren, Earth Science Picture of the Day)

A látványos felvételt Ray Boren egy repülőgépről készítette, és először az Earth Science Picture of the Day honlapon publikálta. A területen a víz közel 100 méter mélységbe zuhan, ahonnan háromszor nagyobb magasságba érő párafelhő emelkedik. A lebegő vízcseppeken balra lent egy kisebb szivárvány is létrejött.

A Viktória-vízesés az Afrika felszínén sok helyen megfigyelhető idős fennsíkot alkotó kőzetekbe mélyül. A vízesés legelső formája régen, egyes becslések alapján akár 100 millió évvel ezelőtt is megjelenhetett a területen. Ezt követően fokozatosan "hátrált", és a Zambézi folyó, illetve annak őse mentén közel 150 kilométert "haladt" az a helyszín, ahol a tereplépcső mentén "lezökken" a folyóvíz. Az utóbbi 500 ezer évben keletkezett vízesések közül a mai a nyolcadik - a folyamat, tehát a vízesés vándorlása a jövőben is hasonlóan zajlik majd. A folyó eróziója idővel újabb lépcsőt mélyít a kőzetekbe, és a vízesés helye ekkor megint áthelyeződik.

Ajánlat: