Először alakítottak közvetlenül emberi bőrt vérré

Vágólapra másolva!
Nagy áttörésként mutatják be azokat a kísérleteket, amelyek során az emberi bőrből származó sejteket közvetlenül vérsejtekké alakítottak át. A módszer kórházi próbái 2012-ben kezdődhetnek.
Vágólapra másolva!

A belátható jövőben egy néhány négyzetcentiméteres bőrdarab elegendő lehet ahhoz, hogy kellő mennyiségű vér készüljön balesetet szenvedett, műtét előtt álló vagy beteg embereknek. Mivel a bőrdarab a páciens testéből származna, a vér kilökődésétől sem kell majd tartani.

A kanadai McMaster University kutatóinak először sikerült egy felnőtt emberi sejtféleséget egy másikká átalakítania úgy, hogy nem volt szükség a köztes, embrionális őssejtekre jellemző állapotra. Ez sokkal biztonságosabb orvosi alkalmazást tesz lehetővé a jövőben.

A Mick Bhatia vezette kutatócsoport a Nature-ben számol be eredményeiről. Emberi bőrből kinyert kötőszöveti sejteket, úgynevezett fibroblasztokat laboratóriumban (élő közegen kívül) tenyésztettek, majd egy megfelelő anyag (egy transzkripciós faktor) és az immunrendszer úgynevezett citokinjeinek hozzáadásával elérték, hogy a fibroblasztok közvetlenül vérsejtekké, illetve azok előalakjaivá fejlődjenek (a cikk szabadon elérhető kivonatát lásd itt).

Ezzel sikerült "átugrani" egy olyan köztes fejlődési állapotot, amelyben a bőrsejtek először az embrionális őssejtekhez hasonló sejtekké alakulnak át - ezek az úgynevezett indukált pluripotens sejtek, iPS-sejtek. Az iPS-sejtek az elmúlt években kerültek az őssejtbiológia frontvonalába, és több kutatócsoportnak sikerült már létrehoznia őket például bőrsejtekből. Az így létrehozott iPS-sejtekhez adtak aztán különféle faktorokat, amelyek hatására az iPS-sejtek különféle sejtekké fejlődtek.

A mostani eredmény azért jelentős, mert az iPS-fázis kihagyásával sokkal kisebb az esélye annak, hogy a vérsejtek közé nem megfelelő, ugyancsak az iPS-sejtekből kialakult sejtek is keverednek, amelyek aztán problémát okozhatnának a kezelt páciens szervezetében.

Az eljárást az elmúlt két évben fiatal és öreg emberek bőrével is megismételték, és minden korosztályban működik. A kutatók elmondása szerint már más, szintén a bőrből készülő sejttípusokkal is vannak bíztató eredményeik.

A sejtek közvetlen átalakításáról 2010 elején a Stanford Egyetem egyik kutatócsoportja is beszámolt, akkor idegsejtekké alakítottak át bőrsejteket. Ugyanez sikerült szívizomsejtek létrehozásában is, ám mindkét esetben egerek sejtjeiről volt szó. A mostani az első bizonyíték arra, hogy az "őssejtek átugrása" embernél is működik a sejtek átalakításában. További információk a kutatócsoport munkájáról itt.

A sejtek átalakításának három nagy mérföldköve. Először embriókból kinyert sejteket használtak, ez azonban nagyon korlátozott és etikailag sokat támadott módszer. Ezeket a nehézségeket hidalják át a mestereségesen létehozott embrionális őssejtek (iPS-sejtek, lásd a szövegben), de a belőlük létrejövő sejtek mennyisége viszonylag kevés, és nemkívánatos sejttípusok is keveredhetnek közéjük. Ezen segíthet a közvetlen átalakítás, a legújabb módszer