Éppen bekanyarodik a világ egyik legnagyobb jéghegye

Vágólapra másolva!
Élénken mozog és közben oldalra "bólogat" a hatalmas jéghegy, amely Grönland egyik gleccseréről szakadt le nemrég. Az északi félteke jelenlegi legnagyobb jéghegyének mozgását egy gyorsított animáción követhetjük nyomon.
Vágólapra másolva!

Pillanatnyilag bolygónk északi féltekéjének legnagyobb méretű jéghegye az a város méretű tömb, amely 2010. augusztus 4-én szakadt le a grönlandi Petermann gleccser végéről. A hatalmas jégtömb akár több évig is fennmaradhat, miközben az áramlatok lassan sodorják.

A mellékelt animációt az Európai Űrügynökség (ESA) Envisat nevű műholdjának felvételeiből állították össze. Az ASAR detektorral rögzített huszonnégy kép július 31. és szeptember 1. között mutatja a jéghegy mozgását. A legelső képkocka még a leszakadás előtt készült, és jól megfigyelhető rajta a törés, amely a jéghegyet a gleccserről leválasztotta. Érdemes továbbá nyomon követni, hogy hatalmas mérete és tömege ellenére a tengeráramlatoktól "élénken" mozog a jéghegy.

Haladása során többször is enyhén balra fordul, majd visszaáll eredeti irányába, amint a különböző áramlatok módosítják mozgását. A legutolsó képeken ismét balra kanyarodik, és hamarosan beér annak a csatornának a középvonalába, amely az északi Jeges-tengert az Atlanti-óceánnal köti össze.

Forrás: ESA
A jéghegy helyzete július 31. és szeptember 1. között (ESA)