Zömök sárkány szedte áldozatait a kréta időszaki Európában

Vágólapra másolva!
A hírhedt ragadozó dinoszaurusz, a Velociraptor rokonát fedezték fel a paleontológusok Romániában. A mintegy két méteres állat a hátsó lábain lévő két-két hatalmas karommal téphette szét áldozatait.
Vágólapra másolva!

Az első Európában felfedezett késő kréta időszaki ragadozó dinoszauruszt az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Bukaresti Egyetem kutatói írták le az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) legújabb számában. A Balaur bondoc ("zömök sárkány") maradványait Vremir Mátyás az Erdélyi Múzeum Társaság geológusa ásta ki.

A kréta végén a jelenleginél jóval magasabb tengerszint miatt Európa jelentős része, így a mai Románia területe is kisebb-nagyobb szigetekből állt. Emiatt az itt élő dinoszauruszokra rányomta bélyegét az úgynevezett "szigethatás". A szigetlakó állatok általában különösebbek és kisebbek, mint a szárazföldön élő legközelebbi rokonaik. A szigetek bennszülött állatai gyakran primitívebbek is, mint szárazföldi társaik.

Az újonnan fölfedezett ragadozó dinoszaurusznak legközelebbi rokonaival összehasonlítva 20 egyedi sajátossága van. A legfontosabb a hatalmas, kimereszthető karommal felfegyverzett nagy lábujj ismételt kifejlődése. Mivel a második lábujjon is nagy karom ült, a B. bondocnak szokatlan, kétkarmú lába volt. Egyedi tulajdonságok megfigyelhetők még a lábfej, a láb és a medence más részein is. A lábfej és a láb rövid és zömök, a csontok összeolvadtak, és a medencén hatalmas izomtapadási felületek találhatók, ami azt jelzi, hogy az állat az erőt részesítette előnyben a gyorsasággal szemben.

Forrás: Mick Ellison; Zoltan Csiki; Matyas Vremir; Stephan Brusatte; Mark Norell; AMNH
Forrás: Mick Ellison; Zoltan Csiki; Matyas Vremir; Stephan Brusatte; Mark Norell; AMNH

A Balaur bondoc megtalált fosszíliái

A Balaur a ragadozó dinoszauruszok új fajtája, nagyon különbözik az eddig ismert típusoktól, mondja a cikk egyik szerzője Stephen Brusatte. Az anatómiája arra utal, hogy valószínűleg másként vadászott, mint kevésbé zömök társai. A Velociraptorral összehasonlítva a Balaur inkább az erős rúgásokat, semmint a gyors vágtákat részesítette előnyben, és valószínűleg magánál nagyobb állatokat is képes volt legyűrni.

Mivel a Balaur olyan dinoszauruszokkal rokon, amilyen a Velociraptor, ez azt jelzi, hogy az európai szigetvilág faunája összeköttetésben állt Európa más részeivel, valamint Ázsia és Észak-Amerika állatvilágával, ahol szintén megtalálták ezt a dinoszauruszcsoportot a hasonló korú kőzetekben. Az európai dinoszauruszfauna azonban mindig különlegesnek számított, és várható volt a különleges ragadozók felfedezése is, mondja Csiki Zoltán, a Bukaresti Egyetem kutatója, az állat egyik leírója. Az azonban minden várakozásukat felülmúlta, hogy ilyen jó állapotú maradványokra bukkantak.

Forrás: PNAS