Sikeresen megjavították a klímaberendezést az űrállomáson

Vágólapra másolva!
Végrehajtották az eddigi legbonyolultabb javítást az űrállomáson, s egy új ammóniapumpa felszerelésével tettek pontot az űrállomás hűtőrendszere körüli problémák végére. Douglas Wheelock és Tracy Caldwell Dyson hétfőn hajtott végre egy újabb űrsétát, amelynek során befejezték a szereléseket.
Vágólapra másolva!

A hétfői űrsétán 7 óra 20 perces kemény munka során tudták megoldani a problémát. A feladat olyan sok időt igényelt, hogy a hűtőrendszer javítását követő egyéb munkát, egy új kábel elhelyezését el kellett halasztani. Utóbbi a Quest légzsilip és a Unity modul között teszi majd szorosabbá a kapcsolatot - beüzemelésére egy későbbi űrsétán kerül sor.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hőmérsékletét szabályozó egyik hűtőrendszer leállt, ezért az asztronautáknak a tartalék rendszert kellett használniuk. Mindez azzal járt, hogy az űrállomás több berendezését is csökkentett üzemmódra kellett kapcsolni. A rendszer megjavításán az augusztus 7-i űrsétán is dolgoztak már, azonban akkor nem sikerült befejezni a munkát.

Forrás: NASA
A hűtőrendszer helyzete az űrállomáson (NASA)

A tervek alapján a hűtőrendszert csütörtökön állítják üzembe, amely fontos lépés lesz a japán Kibo és az európai Colombus modulok működése számára - ezeket ugyanis takarékossági okokból kikapcsolták a hűtőrendszer hibájának idejére. A szakemberek véleménye szerint ez volt az eddigi legbonyolultabb javítás az űrállomás története során. Még egy további űrséta kell majd, hogy az elromlott ammóniapumpát megfelelően helyezzék el az ISS külső felületén.

Forrás: NASA
Sikerült a szerelés! (NASA)